Domowy paprykarz jagnięcy
Paprykarz jagnięcy z kaszą fot. D.Szymborska |
Kuchnia węgierska w te mrozy sprawdzała się znakomicie. Tłusta, ale nie
tak strasznie, rozgrzewająca – bo z kaszami i co najważniejsze pyszna. Teraz
przy plusowej temperaturze wrócę do makaronów. Paprykarz jagnięcy wzorowany był
na przepisie z Przewodnika Kulinarnego Pascala – Węgry. Słowo inspirowany chyba
też jest odpowiednie, bo to książka kucharska, która nie podaje czasu
gotowania. Przepis jest miłą opowieścią o gotowaniu, składniki podane są w
przybliżeniu. Moje modyfikacje duże – unikam dodawania mąki, baraninę zamieniam
na jagnięcinę itp. Tyle wprowadzenia. Ugotowania paprykarza jagnięcego zajmuje
około 3 godzin, jednak warto. Wyszedł rewelacyjnie, podany z podsmażana kaszą
gryczaną był rewelacyjną kolacją!
Składniki:
·
1kg jagnięciny z kością (może być
np. łopatka),
·
3 różnokolorowe papryki,
·
1 cebula (biała, słodka),
·
3 ząbki czosnku,
·
3 łyżki ostrej papryki w proszku,
·
4 pomidory,
·
1 szklanka śmietany 18%,
·
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Zaczynamy od obkrojenia kości z mięsa. Kość wrzucamy do garnka z zimną
wodą. Do wody dodajemy wycięte z papryk gniazda nasienne (bez ogonków), jak
również gniazda nasienne z pomidorów (pamiętamy by najpierw obrać je ze
skórki), pieprz i sól. Kość gotujemy tak by otrzymać wywar. Papryki kroimy w
kostkę, cebulę w pół talarki, pomidory siekamy, czosnek również. Jak już to
sobie wszystko przygotujemy to na suchej patelni obsmażamy jagnięcinę,
pokrojoną w dużą kostkę. To normalne, że się skurczy i „puści” dużo wody.
Następnie do podsmażone mięso przekładamy do dużego garnka, dodajemy warzywa,
pieprz, sól i paprykę, podlewamy wywarem z gotowanej kości – tak koło 1
szklanki. Wszystko dusimy przez około 1.5 godziny. Gdy mięso jest już miękkie
dodajemy śmietany. Dusimy przez kolejna godzinę. Wychodzi super pysznie. Ja podałam
z kaszą gryczaną. Wcześniej ją ugotowałam i potem podsmażyłam na maśle. To było
kaloryczne, super smaczne danie! Zaliczam do kategorii recovery food, najlepiej
po bieganiu na mrozie!
Smacznego biegowego!
Paprykarz jagnięcy fot. D.Szymborska |
A do 31 stycznia będę przypominać o głosowaniu na Bloga Roku. To proste a ja bardzo się ucieszę z każdego SMSa.
Jak to zrobić?
Na numer 7122 proszę wysłać SMS o treści (bez spacji) G00406
Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz