Makaron z rukolą i gorgonzolą
Wiosennie i makaronowo fot. D.Szymborska |
Zimy nie ma. Dlatego intensywnie wiosenny makaron na talerzu – ze
świeżych pomidorów i rukoli, do tego pierś z kurczaka zagrodowego. Od razu
przyjemniej w czasie tej zimy nie zimy. Jedna porcja zawiera około 450kcal, w
tym 20g białka, 15g tłuszczu i 5g węglowodanów. Przepis był wzorowany na tym z
Małej, Wielkiej Księgi Makaronu, jednak mocno zmodyfikowany bo staram się
unikać dodawania mąki do już mącznego makaronu!
Składniki (na 3 porcje)
• 300g makaronu tagiliatelle,
• 400g pomidorów,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 cebula,
• 500g rukoli (użyłam Fit&Easy i nie musiałam jej myć!),
• 100g sera gorgonzola,
• 50g parmezanu.
Przygotowanie:
Pomidory moczymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
Cebulę siekamy, czosnek też. Na oliwie smażymy cebulę i czosnek. Przekładamy do
rondelka i dodajemy pokrojone pomidory. Gotujemy przez kilka minut, tak by
pomidory do końca się nie rozpadły. Rukolę grubo siekamy. Dodajemy do sosu i
mieszamy starannie. Gotujemy makaron. Jeżeli sos jest za gęsty dodajemy trochę
wody z makaronu do sosu. Następnie odcedzamy makaron. Do dużego garnka
przekładamy sos, ucieramy parmezan, dodajemy makaron i wszystko mieszamy
starannie. Nakładamy na talerze. Posypujemy pokruszoną gorgonzolą.
Smacznego biegowego!
W wersji dla mięsożerców: pierś z kurczaka pokroić na cienkie paski i usmażyć na maśle i oliwie, doprawić pieprzem i solą.
Wiosenny makaron w zimie fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz