TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z rukolą i gorgonzolą

Wiosennie i makaronowo fot. D.Szymborska
Zimy nie ma. Dlatego intensywnie wiosenny makaron na talerzu – ze świeżych pomidorów i rukoli, do tego pierś z kurczaka zagrodowego. Od razu przyjemniej w czasie tej zimy nie zimy. Jedna porcja zawiera około 450kcal, w tym 20g białka, 15g tłuszczu i 5g węglowodanów. Przepis był wzorowany na tym z Małej, Wielkiej Księgi Makaronu, jednak mocno zmodyfikowany bo staram się unikać dodawania mąki do już mącznego makaronu!

Składniki (na 3 porcje)
300g makaronu tagiliatelle, 
400g pomidorów,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
500g rukoli (użyłam Fit&Easy i nie musiałam jej myć!),
100g sera gorgonzola,
50g parmezanu.


Przygotowanie:
Pomidory moczymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, czosnek też. Na oliwie smażymy cebulę i czosnek. Przekładamy do rondelka i dodajemy pokrojone pomidory. Gotujemy przez kilka minut, tak by pomidory do końca się nie rozpadły. Rukolę grubo siekamy. Dodajemy do sosu i mieszamy starannie. Gotujemy makaron. Jeżeli sos jest za gęsty dodajemy trochę wody z makaronu do sosu. Następnie odcedzamy makaron. Do dużego garnka przekładamy sos, ucieramy parmezan, dodajemy makaron i wszystko mieszamy starannie. Nakładamy na talerze. Posypujemy pokruszoną gorgonzolą.
Smacznego biegowego!

W wersji dla mięsożerców: pierś z kurczaka pokroić na cienkie paski i usmażyć na maśle i oliwie, doprawić pieprzem i solą.

Wiosenny makaron w zimie fot. D.Szymborska


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa