Fettuccine z rosołem i boczkiem
Fettuccine fot. D.Szymborska |
Pyszny makaron, szybki w przygotowaniu. Można jeść i na ciepło jak
obiad i na zimno jako przekąskę. Przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut!
Przepis z mojej Małej, Wielkiej Księgi Makaronu. Według autorów tego
makaronowego almanachu jedna porcja zawiera 678kcal (sic!) w tym 48g białka,
52g tłuszczu i 60g węglowodanów. Myślę, że kaloryczność w dużym stopniu zależy od tego jakiego boczku
użyjemy i jak go wytopimy. Oczywiście przepis lekko zmodyfikowany, co ciekawe
po Fettuccine Paolo to kolejne danie z tego rodzaju makaronu do którego dodaje
się rosół – efekt w obu przypadkach REWELACYJNIE pyszny obiad/kolacja.
Składniki:
·
150 boczku,
·
1 cebula,
·
2 ząbki czosnku
·
3 łyżki oliwy z oliwek,
·
150ml bulionu wołowego,
·
½ pęczka natki pietruszki – posiekanego,
·
6 listków bazylii,
·
350g makaronu fettuccine,
·
80g parmezanu (startego),
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Pokrojony boczek wytopić na oliwie, dodać pokrojony czosnek i cebulę,
dusić przez kilka minut. Wlać wrzący bulion, dodać posiekaną pietruszkę.
Doprawić solą i pieprzem. Na małym ogniu gotować tak długo aż zredukujemy płyn
do połowy. Listki bazylii posiekać i dodać na końcu do sosu. Ugotować makaron,
odcedzić. Parmezan utrzeć. Do garnka przelać sos, włożyć makaron, dodać utarty
parmezan i starannie wymieszać. Nałożyć na talerze. Smacznego biegowego!
Makaron dobry na kolację (niezbyt późną). Wbrew pozorom nie jest ciężki tylko
pyszny!
Pyszności :) Takiego połączenia (rosół + boczek) jeszcze nie widziałam, ale przepisy wydaje się intrygujący.
OdpowiedzUsuńi taki prosty:)
Usuńhmmm :> chyba coś przekombinowali z tymi węglami, 6g w takiej porcji makaronu? aż mi ciężko uwierzyć :D
OdpowiedzUsuńdziwne prawda..... cytuję za książką, z moich obliczeń wynika, że jest więcej...podpytam dietetyczkę:)
Usuńnie ma sprawy :D w każdym razie lubię takie dania :) ech te makarony ;D
Usuńoj tak makarony to jest to:))
Usuńminimum 60g węglowodanów:) i już poprawiłam wpis:)
Usuń