Tikka Masala przepis Jamie’go
Hinduskie jedzenie dla biegacza fot. D.Szymborska |
Lubię
hinduskie jedzenie. To co w nim fajne, to łatwość z jaką można je przygotować w
domu. Wadą hinduskich potraw jest to, że długo się je przygotowuje.
A jeżeli
zamarzy się nam kolacja taka jak w restauracji to przez cały dzień nie
wyjdziemy z kuchni bo przygotowanie kilku potraw, trwa….
Namiastką wizyty w
restauracji hinduskiej jest Tikka Masala z ryżem. Można je też zaserwować z
chlebkiem naan. U nas na stół trafiło z ryżem długo ziarnistym.
Składniki (dla 4 głodnych osób):
·
500g piersi z kurczaka (oczywiście ten zagrodowy jest
smaczniejszy),
·
2 średnie cebule (białe),
·
kawałek imbiru wielkości kciuka,
·
kolendra tajska z korzeniami,
·
łyżka masła,
·
olej do smażenia,
·
pół słoika Tikka Masala,
·
jedno chili (bez pestek),
·
puszka pomidorów,
·
puszka mleka kokosowego,
·
kubeczek jogurtu naturalnego,
·
jedna cytryna,
·
garść wiórków migdałowych (uprażonych na patelni teflonowej),
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Pierś
z kurczaka kroimy na kwadraty o średnicy około 1,5cm. Cebulę siekamy. Obieramy
ze skórki imbir i siekamy na drobne kawałeczki. Kolendrę rozdzielamy – listki
od korzonków. Listki (umyte) odkładamy na bok korzonki (też umyte) siekamy
drobno.
Na
średnim ogniu ustawiamy patelnię, nakładamy trochę masła i smażymy: cebulę,
imbir i korzonki kolendry prze około 10 minut. Następnie dodajemy sos
Tikka Masala i kurczaka. Mieszamy starannie, nie przerywając smażenia dodajemy
pomidory z puszki i mleko kokosowe. Następnie dolewamy wody – najlepiej użyć do
tego puszki po mleku kokosowym lub pomidorach – bo właśnie takiej ilości wody
potrzebujemy. Dalej gotujemy. Jak już widzimy bąbelki w sosie to zmniejszamy
ogień i gotujemy przez kolejne 20 minut. Mieszamy. Doprawiamy – solą i
pieprzem. Na teflonowej patelni prażymy płatki migdałowe. Podajemy w głębokich
talerzach lub miseczkach. Dodajemy jogurtu, posypujemy prażonymi migdałami i
zieloną kolendrą. Podajemy z ćwiartką cytryny do skropienia. Do tego ryż i mamy
super biegowe danie.
Smacznego biegowego!
Energia dla biegacza fot. D.Szymborska |
A do 31 stycznia będę przypominać o głosowaniu na Bloga Roku. To proste a ja bardzo się ucieszę z każdego SMSa.
Jak to zrobić?
Na numer 7122 proszę wysłać SMS o treści (bez spacji) G00406
Dzięki!
Musi być pyszne:D Pozdrawiam cieplutko!:)
OdpowiedzUsuńPysznie, pysznie:)
Usuń