Tagliatelle z łososiem na żółto
Żółty makaron z łososiem fot. D.Szymborska |
Książka o makaronach (prezent gwiazdkowy) wciąż leży w kuchni. Jeszcze
tyle przepisów do zrobienia. Teraz kolej na opisanie makaronu wstążek z
łososiem, przygotowanie stosunkowo szybkie – około 30 minut, porcja zawiera
540kcal, w tym 25g białka, 22g tłuszczu, 67g węglowodanów.
Składniki:
·
350g świeżego makaronu
tagiliatelle,
·
300g filetu z łososia (bez skóry),
·
2 szalotki,
·
pęczek koperku,
·
200ml soku pomarańczowego,
·
100ml śmietany (36%),
·
½ łyżeczki kukurmy,
·
oliwa, sól i pieprz,
·
parmezan.
Przygotowanie:
Filet z łososia kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Na oliwie
przysmażamy posiekane szalotki, wlewamy sok pomarańczowy, śmietanę i gotujemy
na dużym ogniu przez około 3 minuty. Wsypujemy przyprawy (sól, pieprz i
kukurmę). Dodajemy łososia, na mniejszym ogniu gotujemy około 5-7 minut.
Dodajemy koperek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Do garnka po
gotowanym makaronie przekładamy sos i
potem dodajemy makaron – wszystko delikatnie ale bardzo starannie mieszamy.
Dodajemy starty parmezan. Smacznego biegowego! Po tym makaronie dobrze się
biega! Ma dużo białka i co ważne jest pyszny i zabójczo żółty!
Makaron z łososiem i kukurmą fot. D.Szymborska |
Mega żółty oraz równie pozytywny i optymistyczny:)
OdpowiedzUsuńwiesz nie pomyślałam o tym:) ale to prawda!!
Usuń