2 stycznia 2013

Tagliatelle z łososiem na żółto

Żółty makaron z łososiem fot. D.Szymborska

Książka o makaronach (prezent gwiazdkowy) wciąż leży w kuchni. Jeszcze tyle przepisów do zrobienia. Teraz kolej na opisanie makaronu wstążek z łososiem, przygotowanie stosunkowo szybkie – około 30 minut, porcja zawiera 540kcal, w tym 25g białka, 22g tłuszczu, 67g węglowodanów.

Składniki:
·      350g świeżego makaronu tagiliatelle,
·      300g filetu z łososia (bez skóry),
·      2 szalotki,
·      pęczek koperku,
·      200ml soku pomarańczowego,
·      100ml śmietany (36%),
·      ½ łyżeczki kukurmy,
·      oliwa, sól i pieprz,
·      parmezan.

Przygotowanie:
Filet z łososia kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Na oliwie przysmażamy posiekane szalotki, wlewamy sok pomarańczowy, śmietanę i gotujemy na dużym ogniu przez około 3 minuty. Wsypujemy przyprawy (sól, pieprz i kukurmę). Dodajemy łososia, na mniejszym ogniu gotujemy około 5-7 minut. Dodajemy koperek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Do garnka po gotowanym  makaronie przekładamy sos i potem dodajemy makaron – wszystko delikatnie ale bardzo starannie mieszamy. Dodajemy starty parmezan. Smacznego biegowego! Po tym makaronie dobrze się biega! Ma dużo białka i co ważne jest pyszny i zabójczo żółty!

Makaron z łososiem i kukurmą fot. D.Szymborska


2 komentarze:

  1. Mega żółty oraz równie pozytywny i optymistyczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz nie pomyślałam o tym:) ale to prawda!!

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa