TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron w pergaminie i biała Rioja

Makaron w pergaminie fot. D.Szymborska


A to taka odmiana. Niby zwykłe spaghetti ale zupełnie inaczej. Cały bajer tego przepisu polega na tym by makaron zapakować w pergaminowy mieszek i tak zapiec. Wszystko jest proste, stosunkowo szybkie i taaakie pyszne! Jedna porcja to około 350kcal. Przepis z mojej niezawodnej książki kucharskiej – Mała Wielka Księga Makaronu. Oczywiście modyfikowany ale zdecydowanie właśnie stąd zaczerpnięty!

Składniki:

·      250g spaghetti,
·      2 ząbki czosnku,
·      2 cebule,
·      oliwa,
·      puszka pomidorów,
·      bazylia w doniczce,
·      200g jamon,
·      150g parmezanu,
·      masło, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Makaron ugotować, odcedzić, zahartować zimną wodą. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pomidory z puszki, doprawić i gotować około 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bazylię posiekać. Jamon pokorić w paseczki, parmezan utrzeć. Zostawić kilka listków do przybrania. Pergamin (papier do pieczenia) nasmarować masłem, na środek dużego kwadratu ułożyć makaron potem dodać sos i jamon, posypać serem. Zawiązać mieszek i piec około 15 minut. Smacznego biegowego! 

Makaron w mieszku i wino w kieliszku fot. D.Szymborska

Makaron można podać z białym winem, na przykład takim: Baron Ladron de Guevara Blanco.

Białe wino to wyzwanie dla winiarzy, rzadko kiedy damy mu czas na leżakowanie w butelce, wymagamy pijalności tu i teraz. Ta Rioja jak dla mnie była zbyt alkoholowa, wolę wina, które są delikatniejsze a smak procentów jest zupełnie niewyczuwalny. Hiszpanie (Niemcy zresztą też) mają na takie wina sposób. Jeżeli aromat jest zdominowany przez smak alkoholu to można je zmieszać z oranżadą. Profanacja? Z pewnością jeżeli lemoniady dolewalibyśmy do wysokogatunkowego wina, jeżeli natomiast dodamy napoju do wina stołowego, to otrzymamy pyszny, orzeźwiający drink. Amatorzy młodych win, nie będą musieli uciekać się do sztuczek z mieszaniem (moje ulubione proporcje to 1:1), wino owocowe, ostre. Jeżeli miałabym określić je jednym słowem to „młode” byłoby tym wyrazem. Więcej o winach z Rioja TUTAJ.

Makaron i wino....fot. D.Szymborska

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa