TRYB JASNY/CIEMNY

Krewetki w muszelkach z sosem pomarańczowym (718kcal)

Pomarańczowe krewetki w muszlach fot. D.Szymborska

Znów rewelacyjny makaron. Tym razem przepis mało modyfikowany w stosunku do oryginału z Małej, Wielkiej Księgi Makaronu. Jedna porcja to uwaga 718kcal, w tym 34g biała, 31g tłuszczu, i 69g węglowodanów. Stosunkowo szybki – przygotowuje się go około 30 minut.

Składniki:
·      400g krewetek (wystarczą medium jak nie mają ogonków),
·      40g masła,
·      1 cebula (ważne by była słodka),
·      1 łyżka mąki,
·      250ml śmietany (płynna 36%),
·      350g makaronu muszelki (dla 3 osób),
·      1 pęczek koperku,
·      125ml soku pomarańczowego (może być z kartonika),
·      1 łyżka startej skórki pomarańczowej,
·      pieprz i sól,
·      tarty parmezan.

Przygotowanie:
Krewetki obmyć z glazury, wysuszyć ręcznikiem kuchennym. Obsmażyć na maślę – po 1 minucie z każdej strony. Wyjąc łyżką cedzakową, odstawić na bok. Cebulę dusić na tym samym tłuszczu (pokrojoną w drobną kostkę). Dodać łyżkę mąki, wlać śmietanę i starannie mieszać ten niby beszamel. Dolać wino i dalej mieszać. Ugotować makaron. Dodać krewetki do sosu i gotować jeszcze kolejne 2 minuty. Koperek posiekać, dodać do sosu. Wymieszać, następnie dodać skórkę z pomarańczy, sok, znów starannie wymieszać. Pogotować jeszcze chwilę. Sos przelać do garnka w którym gotowaliśmy makaron, dodać sos i starannie wymieszać z tartym parmezanem. Smacznego biegowego! To pyszny, delikatny makaron o ciekawym krewetkowo pomarańczowym smaku.

Pomarańczowe krewetki w muszlach fot. D.Szymborska

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa