Chow Mein – po mojemu – dobra chińszczyzna
Chow Mein fot. D.Szymborska |
Czasem jest tak, że zawartość szafek kuchennych bądź lodówki „modyfikuje”
to co przygotowujemy. Tak było i tym razem. Sprawdzony przepis na Chow Mein
uległ modyfikacji. Wyszło pysznie!
Składniki (dla 4 osób):
· 300 g suszonego
chińskiego, jajecznego makaronu,
· 4 łyżeczki oleju
sezamowego,
· 300g filetu z
piersi kurczaka (zagrodowego najlepiej) pokrojony w cienkie paseczki,
· 2 ½ łyżki oleju z
orzeszków ziemnych,
· 3 ząbki
posiekanego czosnku,
· 200g mrożonej
żółtej fasolki,
· 200g gotowanej
szyki pokrojonej w cienkie paski,
· 2 łyżeczki
jasnego sosu sojowego,
· 2 łyżeczki ciemnego
sosu sojowego,
· 1 łyżka sherry,
· 1 łyżeczka soli,
· ½ łyżeczki
białego pieprzu,
· ½ łyżeczki cukru,
· 3 łyżki drobno
posiekanej dymki (zielona część).
Marynata:
· 3 łyżeczki
jasnego sosu sojowego,
· 3 łyżeczki
sherry,
· 2 łyżeczki oleju
sezamowego,
· ½ łyżeczki soli,
· ½ łyżeczki
białego pieprzu.
Przygotowanie:
Makaron gotować przez 5 minut. Wodę lekko posolić. Odcedzić i przelać
zimną wodą, następnie wymieszać z 3 łyżeczkami oleju sezamowego – to świetnie
doprawi makaron.Pokrojonego kurczaka wymieszać z marynatą i odstawić na minimum 30 minut. Rozgrzać patelnię, dodać olej z orzeszków ziemnych. Poczekać aż zacznie
dymić, przysmażyć kurczaka, odłożyć mięso na bok. Wytrzeć patelnię. Znów
rozgrzać, dolać oleju i poczekać aż będzie dymił. Tym razem smażyć czosnek,
szynkę i fasolkę przez około 5 minut. Dodać makaron i wlać: sosy sojowe,
sherry, dosypać soli, cukru i dymki. Wymieszać i smażyć przez 3-4 minuty. Na
koniec włożyć kurczaka, wszystko starannie mieszać i smażyć przez 4 minuty,
sprawdzić, czy kurczak jest dosmażony. Wlać resztę oleju sezamowego, wymieszać
jeszcze raz i podawać. Bez problemu można jeść pałeczkami.
To świetna biegowa
alternatywa dla tych, którym zwykły makaron się już znudził! Smacznego
biegowego!
Chow Mein fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz