24 kwietnia 2013

„Wielkie Wina Piemontu” Seminarium Magazynu Wino – relacja

Seminarium fot. D.Szymborska



Po pierwsze to był bardziej wykład niż seminarium. Naczelny Magazynu Wino mówił bardzo ciekawie,  niektóre wina były naprawdę intrygujące.

Tyle w dwóch zdaniach, a teraz po kolei. Seminarium/wykład zaczął się z dziesięciominutowym opóźnieniem – piszę o tym, bo nie cierpię, gdy ja jestem punktualnie i muszę czekać na „resztę”. Wszystko w granicach kwadransa akademickiego jest do zaakceptowania. Miejsce – Vitkac. To dla mnie zagadka, jak działa ten dom towarowy? Nigdy nie ma w nim ludzi, nie mówiąc o tym, że nie widziałam nikogo kto by tam coś kupował, restauracja świeciła pustkami, a na tarasie, w tą piękną pogodę nie było nikogo…

Wracając do winnego spotkania, seminarium było przy okazji kolejnego spotkania Barolo&Friends. Ja dziś próbowałam „friends”, na samą degustację już nie poszłam, bo zwyczajnie czasu nie starczyło.

Add caption


A teraz o winach, było ich dziesięć. Będę pisać po kolei bo tak zrobiłam notatki i tak będzie mi łatwiej.

1
Odmiana Cortese, cieliste wino o wysokiej kwasowości. Nos owocowy, usta ciekawe. Nie dziwię się, że GR przyznał 3 kieliszki, fermentacja i dojrzewanie w stali wcale nie obniża lotów tego wina. Wino świdrujące, smukłe, aromatyczne, co ciekawe winnica w której powstaje charakteryzuje się bardzo niską wydajnością z hektara. Idealnie pasowałoby do ryby z grilla albo owoców morza. Produttori del Gavi, Gavi del Comune di Gavi „GG”, Docg 2012

2
Arneis, drugie białe wino tego spotkania, wino trudne w produkcji, gdyż ta odmiana winogron bardzo szybko się utlenia, kolejne fermentujące i dojrzewające w stali. Naprawdę dobre wino, fajnie wypełnia usta, ładnie zachowuje kwasowość. Ciekawostką jest to, że część winogron zbiera się wcześniej by zachować charakterystyczny dla Arneis smak. Jeżeli chodzi o zestawienie z jedzeniem to świetnie pasuje do deski wędlin. Az. Agr. Malvira,Roero Arneis „Renesio” Docg 2011

3
Pelaverga. Wino o tak jasnej, bladej barwie, ogromnie aromatyczne. We Włoszech uprawia się je tylko na 50 hektarach, wino truskawkowe. Intrygujące, z bardzo małej winnicy, ten szczep rośnie tylko na 0,45ha. Wyczuwalne nuty ziołowe, usta o wysokiej kwasowości, idealne wino na lato. Pasuje do cielęciny. Cadia, Verduno Pelaverga Doc 2012

4
Ruche di Castagnole. Kolejne winoroślą, które uprawiane są na bardzo małym terenie – tym razem ponad 45 hektarów. Aromat różany, korzenny, mocny garbnik, niska kwasowość. Pachnie konfiturami z róży jadalnej, wyczuwalne arabskie przyprawy, spokojne w ustach. Nadaje się do podania z twardymi serami. Azienda Agricola Crivelli, Ruche di Castognole Monferrato Docg 2011

5
Barbera. To trzeci co do popularności szczep we Włoszech. Wino cieliste, o nieciekawym nosie, bogate w barwnikiem, fermentuje i dojrzewa w stali. Wino owocowe, do picia codziennego, o delikatnej strukturze, moim zdaniem świetne komponuje się z makaronami. Az. Agricola Magda Pedrini, Barbera del Monferrato „La Lepre” Doc 2011

6
Barbera. Ach co za nos. Dojrzewa w beczce przez 18 miesięcy, za młode do picia. Aromat beczki tak intensywny, że zabierający inne smaki. W nosie nuta wanilii, kreda w ustach, wino wymagające aromatycznego jedzenia. Franco Mondo, Barbera d’Asti Superiore Nizza „Le Rose” 2008

7
Nebbiolo. Co za wiśnie w konfiturze, bardzo stara odmiana winogron, wysoka kwasowość, wino złożone. Ta odmiana winogron bardzo późno dojrzewa, przez to ich uprawa jest dużo bardziej ryzykowana. Wino cieliste, nowocześnie zrobione, nie porwało mnie swoją kompozycją. Produttori di Govone Sac, Bebbiolo d’Alba „Terre Sabaude” Doc 2011

8
Nebbiolo. Mówią, że to babskie Barolo. Nie koniecznie, dobre wino, strukturalne, dojrzewa przez 26 miesięcy, długie. Wino tradycyjne o ciekawym smaku suchych liści, zamknięte z interesującymi garbnikami. Ressia Barbaresco „Canova” Docg 2009

9
Moscato d’Asti. Wino winogronowe. Naprawdę słodkie, subtelnie bąbelkowe. Wino śniadaniowe z racji małej zawartości alkoholu, taka młodsza siostra Asti. Fermentacja zostaje przerwana przez schłodzenie moszczu. Takie wino powinno się pić jak jest młode. Azienda Agricola Tranchero Osvaldo, Moscato d’Asti „Casot” Docg 2012

10
Malvasia. Malinowe, aromatyczne, ciekawie ziemiste. Wyczuwalne czereśnie, śliwki, ciekawe wino, które może być deserem włoskiej kolacji. Rappellino, Malvasia di Casarzo Doc 2011

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa