„Wielkie Wina Piemontu” Seminarium Magazynu Wino – relacja
Seminarium fot. D.Szymborska |
Po pierwsze to był bardziej wykład niż
seminarium. Naczelny Magazynu Wino mówił bardzo ciekawie, niektóre wina były naprawdę intrygujące.
Tyle w dwóch zdaniach, a teraz po kolei.
Seminarium/wykład zaczął się z dziesięciominutowym opóźnieniem – piszę o tym,
bo nie cierpię, gdy ja jestem punktualnie i muszę czekać na „resztę”. Wszystko
w granicach kwadransa akademickiego jest do zaakceptowania. Miejsce – Vitkac.
To dla mnie zagadka, jak działa ten dom towarowy? Nigdy nie ma w nim ludzi, nie
mówiąc o tym, że nie widziałam nikogo kto by tam coś kupował, restauracja
świeciła pustkami, a na tarasie, w tą piękną pogodę nie było nikogo…
Wracając do winnego spotkania, seminarium
było przy okazji kolejnego spotkania Barolo&Friends. Ja dziś próbowałam
„friends”, na samą degustację już nie poszłam, bo zwyczajnie czasu nie
starczyło.
Add caption |
A teraz o winach, było ich dziesięć. Będę
pisać po kolei bo tak zrobiłam notatki i tak będzie mi łatwiej.
1
Odmiana Cortese, cieliste wino o wysokiej
kwasowości. Nos owocowy, usta ciekawe. Nie dziwię się, że GR przyznał 3
kieliszki, fermentacja i dojrzewanie w stali wcale nie obniża lotów tego wina.
Wino świdrujące, smukłe, aromatyczne, co ciekawe winnica w której powstaje
charakteryzuje się bardzo niską wydajnością z hektara. Idealnie pasowałoby do
ryby z grilla albo owoców morza. Produttori del Gavi, Gavi del Comune di Gavi
„GG”, Docg 2012
2
Arneis, drugie białe wino tego spotkania,
wino trudne w produkcji, gdyż ta odmiana winogron bardzo szybko się utlenia,
kolejne fermentujące i dojrzewające w stali. Naprawdę dobre wino, fajnie
wypełnia usta, ładnie zachowuje kwasowość. Ciekawostką jest to, że część
winogron zbiera się wcześniej by zachować charakterystyczny dla Arneis smak.
Jeżeli chodzi o zestawienie z jedzeniem to świetnie pasuje do deski wędlin. Az.
Agr. Malvira,Roero Arneis „Renesio” Docg 2011
3
Pelaverga. Wino o tak jasnej, bladej barwie,
ogromnie aromatyczne. We Włoszech uprawia się je tylko na 50 hektarach, wino
truskawkowe. Intrygujące, z bardzo małej winnicy, ten szczep rośnie tylko na
0,45ha. Wyczuwalne nuty ziołowe, usta o wysokiej kwasowości, idealne wino na
lato. Pasuje do cielęciny. Cadia, Verduno Pelaverga Doc 2012
4
Ruche di Castagnole. Kolejne winoroślą, które
uprawiane są na bardzo małym terenie – tym razem ponad 45 hektarów. Aromat
różany, korzenny, mocny garbnik, niska kwasowość. Pachnie konfiturami z róży
jadalnej, wyczuwalne arabskie przyprawy, spokojne w ustach. Nadaje się do
podania z twardymi serami. Azienda Agricola Crivelli, Ruche di Castognole
Monferrato Docg 2011
5
Barbera. To trzeci co do popularności szczep
we Włoszech. Wino cieliste, o nieciekawym nosie, bogate w barwnikiem,
fermentuje i dojrzewa w stali. Wino owocowe, do picia codziennego, o delikatnej
strukturze, moim zdaniem świetne komponuje się z makaronami. Az. Agricola Magda
Pedrini, Barbera del Monferrato „La Lepre” Doc 2011
6
Barbera. Ach co za nos. Dojrzewa w beczce
przez 18 miesięcy, za młode do picia. Aromat beczki tak intensywny, że
zabierający inne smaki. W nosie nuta wanilii, kreda w ustach, wino wymagające
aromatycznego jedzenia. Franco Mondo, Barbera d’Asti Superiore Nizza „Le Rose”
2008
7
Nebbiolo. Co za wiśnie w konfiturze, bardzo
stara odmiana winogron, wysoka kwasowość, wino złożone. Ta odmiana winogron
bardzo późno dojrzewa, przez to ich uprawa jest dużo bardziej ryzykowana. Wino
cieliste, nowocześnie zrobione, nie porwało mnie swoją kompozycją. Produttori
di Govone Sac, Bebbiolo d’Alba „Terre Sabaude” Doc 2011
8
Nebbiolo. Mówią, że to babskie Barolo. Nie koniecznie,
dobre wino, strukturalne, dojrzewa przez 26 miesięcy, długie. Wino tradycyjne o
ciekawym smaku suchych liści, zamknięte z interesującymi garbnikami. Ressia
Barbaresco „Canova” Docg 2009
9
Moscato d’Asti. Wino winogronowe. Naprawdę
słodkie, subtelnie bąbelkowe. Wino śniadaniowe z racji małej zawartości
alkoholu, taka młodsza siostra Asti. Fermentacja zostaje przerwana przez
schłodzenie moszczu. Takie wino powinno się pić jak jest młode. Azienda
Agricola Tranchero Osvaldo, Moscato d’Asti „Casot” Docg 2012
10
Malvasia. Malinowe, aromatyczne, ciekawie
ziemiste. Wyczuwalne czereśnie, śliwki, ciekawe wino, które może być deserem
włoskiej kolacji. Rappellino, Malvasia di Casarzo Doc 2011
Komentarze
Prześlij komentarz