Pasta Party vol 2 – makaron z boczniakami dla maratończyka
Makaron z boczniakami fot. D.Szymborska |
Zamiast owsianek (jem ostatnio to samo) przyczepiam rano przepis na
makaron. Chodzi o to, żeby można było w dzień zrobić zakupy i wieczorem (oczywiście
w wersji idealnej na obiad) zjeść makaron. Pakowanie węglowodanów może być
przyjemne, dlatego wynajduję przepisy, które są nietypowe a jednocześnie proste
i mają dużo „węgli”. Moja ulubiona Mała Wielka Księga Makaronu jest pod tym
względem niezawodna. Nowy przepis, pierwszy raz robiony a efekt super makaron.
Makaron można serwować w dwóch wersjach wegetariańskiej jak i dodając smażonego
kurczaka. Dla tych, którzy czytając przepis zauważą jako składnik wino – tak,
jak najbardziej, i nie zaszkodzi w diecie maratończyka bo się je odparuje, tak
by tylko aromat pozostał!
Składniki (dla trzech osób):
·
300gr makaronu (wstążki),
·
250g boczniaków,
·
2 pory,
·
125ml wytrawnego wina (białego),
·
250ml śmietany (w kartoniku ponad
30%),
·
pieprz, sól, tarta gałka
muszkatołowa,
·
tarty parmezan,
·
masło.
Przygotowanie:
Pory pokroić w talarki, boczniaki w cienkie paski. Warzywa podsmażyć na
maślę, przez jakieś 5 minut. Następnie dodać wino i śmietanę. Gotować przez
około 15 minut. Dodać świeżo startą gałkę, pieprz i sól. Ugotować makaron i
utrzeć parmezan. Wszystko wymieszać. Smacznego biegowego! Jeżeli jeszcze nam
białka za mało to do makaronu można dodać pierś z kurczaka usmażoną na maśle.
Jedna porcja (bez kurczaka) to około 600kcal.
Komentarze
Prześlij komentarz