Zielone szparagi i makaron
Makaron ze szparagami fot. D.Szymborska |
Do szparagów czuję respekt, zdarzało mi się w restauracjach trafiać
niejadalne pędy, dlatego długo szukałam takiego przepisu, który uwzględniłby
wszystko co lubię – czyli szparagi, białko (patrz mięso w moim wypadku) i
węglowodany czyli makaron. Jak zwykle moja Mała Wielka Księga Makaronu przyszła
z pomocą. Nie byłabym sobą jakbym go trochę nie zmodyfikowała. Wyszło wybornie.
Teraz szukam ślicznych szparagów bo w tym tkwi sekret dania – szparagi muszą
być piękne, niewyschnięte – takie jakie dostałam w prezencie od CookUp. Teraz
pozostaje tylko wspomnienie….i poszukiwania bo na pewno chcę powtórki! Jedna
porcja to około 500kcal, w tym 60g węglowodanów, białka około 20g a tłuszczu
(niestety) około 20g. Smacznego biegowego!
Składniki (dla 4 osób):
·
500g zielonych szparagów,
·
1 cebula,
·
150g szynki gotowanej,
·
40g masła,
·
1 chili,
·
400g penne,
·
2 łyżeczki koncentratu
pomidorowego,
·
250ml śmietany (36% z kartonika),
·
pieprz, sól,
·
tarty parmezan do posypania.
Przygotowanie:
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, pokroić ukośnie na kawałki,
cebulę posiekać, szynkę pokroić w plasterki i potem w kosteczkę. Rozgrzać masło, dodać szynkę i cebulę, następnie
gdy się wszystko ładnie podsmaży, dodać szparagi i posiekane chili. Podsmażyć,
następnie wlać śmietanę i dusić aż szparagi zrobią się miękkie. Doprawić solą i
pieprzem. Utrzeć parmezan. Ugotować makaron i wszystko razem wymieszać. Smacznego
biegowego!
Trafiłaś w mój czuły punkt...
OdpowiedzUsuńZielone szparagi!
Pychota!
tak, tak szparagi są pyszne:)
UsuńSą już polskie szparagi?
OdpowiedzUsuńtak sądzę choć metki nie miały:)
UsuńBałam się, że przez tę wieczną zimę będą znacznie później, tzn. gdzieś w okolicach czerwca. Już się nie mogę doczekać na wiosenne warzywa!
UsuńWiem, że szparagi to wykwintne danie; mogę zrozumieć wszystkie "ochy" i "achy", ale... cóż poradzę - nie smakują mi :<.
OdpowiedzUsuń