TRYB JASNY/CIEMNY

Zielone szparagi i makaron

Makaron ze szparagami fot. D.Szymborska

Do szparagów czuję respekt, zdarzało mi się w restauracjach trafiać niejadalne pędy, dlatego długo szukałam takiego przepisu, który uwzględniłby wszystko co lubię – czyli szparagi, białko (patrz mięso w moim wypadku) i węglowodany czyli makaron. Jak zwykle moja Mała Wielka Księga Makaronu przyszła z pomocą. Nie byłabym sobą jakbym go trochę nie zmodyfikowała. Wyszło wybornie. Teraz szukam ślicznych szparagów bo w tym tkwi sekret dania – szparagi muszą być piękne, niewyschnięte – takie jakie dostałam w prezencie od CookUp. Teraz pozostaje tylko wspomnienie….i poszukiwania bo na pewno chcę powtórki! Jedna porcja to około 500kcal, w tym 60g węglowodanów, białka około 20g a tłuszczu (niestety) około 20g. Smacznego biegowego!

Składniki (dla 4 osób):

·      500g zielonych szparagów,
·      1 cebula,
·      150g szynki gotowanej,
·      40g masła,
·      1 chili,
·      400g penne,
·      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
·      250ml śmietany (36% z kartonika),
·      pieprz, sól,
·      tarty parmezan do posypania.

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, pokroić ukośnie na kawałki, cebulę posiekać, szynkę pokroić w plasterki i potem w kosteczkę.  Rozgrzać masło, dodać szynkę i cebulę, następnie gdy się wszystko ładnie podsmaży, dodać szparagi i posiekane chili. Podsmażyć, następnie wlać śmietanę i dusić aż szparagi zrobią się miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Utrzeć parmezan. Ugotować makaron i wszystko razem wymieszać. Smacznego biegowego!

Komentarze

  1. Trafiłaś w mój czuły punkt...
    Zielone szparagi!
    Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. tak sądzę choć metki nie miały:)

      Usuń
    2. Bałam się, że przez tę wieczną zimę będą znacznie później, tzn. gdzieś w okolicach czerwca. Już się nie mogę doczekać na wiosenne warzywa!

      Usuń
  3. Wiem, że szparagi to wykwintne danie; mogę zrozumieć wszystkie "ochy" i "achy", ale... cóż poradzę - nie smakują mi :<.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa