Domowe klopsiki z makaronem
Domowe klopsiki z makaronem fot. D.Szymborska |
Zaczęłam od tego, że przejrzałam książki kucharskie, które stoją na
półce. Potem poszperałam w sieci. Nie znalazłam tego czego szukałam, dlatego
przepis wymyśliłam. Wyszło rewelacyjnie! Z pewnością będę to danie powtarzać.
Uwaga, jest stosunkowo czasochłonne, wymaga dobrego rosołu wołowego, warto mu
poświęcić czas bo efekt to pyszne klopsiki. Serwowane ze świeżym makaronem
smakują wyśmienicie. Jak tylko będę miała w przyszłym tygodniu trochę czasu to
w ramach maratońskiego pasta party sama sobie takie zaserwuję!
Składniki (dla 4 osób):
·
400g makaronu (świeże spaghetti
Ciao Bella),
·
500g mięsa mielonego – wołowina bez
kości i szponder – po to by klopsiki były minimalnie tłustsze niż typowe
bolognese, które przygotowuję tylko z ligawy lub wołowego bez kości,
·
½ l rosołu wołowego (najlepiej
domowej roboty, jak nie to bardzo lubię ten przygotowywany ze słoikowego wywaru
Marks&Spencer),
·
1 słodka cebula,
·
masło do smażenia cebuli.
·
sól, pieprz,
·
trochę śmietany (12%),
·
parmezan świeżo utarty.
Przygotowanie:
Zarezerwować sobie co najmniej 1 i ½ godziny na przygotowanie dobrych
klopsików. Zrobić kulki z mięsa wołowego (dodać sól i pieprz). Ułożyć je na
stolnicy. Cebulę zeszklić na maśle. Dolać rosołu wołowego. Poczekać aż będzie
się gotował. Delikatnie włożyć mięsne kulki. Poczekać aż będą ugotowane. Gdy
mięso zmieni kolor doprawić solą i pieprzem. Po godzinie dodać śmietanę, około
200ml. Delikatnie mieszać. Podawać z makaronem, posypać parmezanem. Do smaku
można dodać po łyżeczce domowego zielonego, bazyliowego pesto. Posypać
parmezanem. Smacznego biegowego!
Klopsiki fot. D.Szymborska |
Swojego czasu też szukałam przepisu na takie kulki mięsne. Skończyło się na ustaleniu czasu ile one powinny się gotować, a resztę pozostawiłam własnej kreatywności - co wyszło na dobre. Pomysł z dodaniem do nich cebulki pożyczam, a w zamian podrzucam pomysł na dorzucenie do nich posiekanego koperku lub natki pietruszki.
OdpowiedzUsuń