Tom Yum Goong - tajska zupa
Zupa tajska fot. D.Szymborska |
Teraz będzie trochę o tajskim jedzeniu. Dalej jestem pod wrażeniem
(dobrym) warsztatów. Jestem przekonana, że tą zupę będę robić w domu. Jest
zupełnie inna od tej z mlekiem kokosowym, która stosunkowo często trafiała do
naszych miseczek. Wkrótce będzie jeszcze o rybie i zielony curry. Przygotowanie
zupy jest szybkie, pod warunkiem, że już wcześniej mamy ugotowany bulion
warzywny. Dominika Krzemieńska, która prowadziła te warsztaty w CookUp mówiła,
że można zupę ugotować też na samej wodzie. Podane składniki wystarczą na dwie
porcje zupy.
Składniki:
·
1 litr bulionu warzywnego,
·
2 łodygi trawy cytrynowej,
·
8 suszonych liści kafiru,
·
kawałek galaganu o długości ok
5cm,
·
200g boczniaków,
·
6 krewetek (muszą być szare!!! A nie
wcześniej ugotowane),
·
1 szalotka,
·
1 pomidor,
·
1 łyżeczka przyprawy do tom yum,
·
1 papryczka chili,
·
sos rybny (dużo, dodawać do smaku,
zamiast soli),
·
½ limonki (sok),
·
kolendra do posypania,
·
3 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Do gotującego się bulionu wrzucić wszystko z wyjątkiem boczniaków i
krewetek. Gotować co najmniej 15 minut. Wrzucić
grzyby i gotować kolejne 15 minut. Na sam koniec, przed podaniem wrzucić
krewetki, podawać posypane świeżą kolendrą. Warto wcześniej wyłowić rzeczy
niejadalne (galagan, trawę i liście).
Tak mi teraz do głowy przyszło - może jakiś konkurs, w którym nagrodą byłoby wzięcie udziału w takich warsztatach...?
OdpowiedzUsuńpomysł dobry, i z tego co wiem to coś takiego robi jedna z firm promujących dietę:)
Usuń