15 kwietnia 2013

Tom Yum Goong - tajska zupa


Zupa tajska fot. D.Szymborska

Teraz będzie trochę o tajskim jedzeniu. Dalej jestem pod wrażeniem (dobrym) warsztatów. Jestem przekonana, że tą zupę będę robić w domu. Jest zupełnie inna od tej z mlekiem kokosowym, która stosunkowo często trafiała do naszych miseczek. Wkrótce będzie jeszcze o rybie i zielony curry. Przygotowanie zupy jest szybkie, pod warunkiem, że już wcześniej mamy ugotowany bulion warzywny. Dominika Krzemieńska, która prowadziła te warsztaty w CookUp mówiła, że można zupę ugotować też na samej wodzie. Podane składniki wystarczą na dwie porcje zupy.

Składniki:

·      1 litr bulionu warzywnego,
·      2 łodygi trawy cytrynowej,
·      8 suszonych liści kafiru,
·      kawałek galaganu o długości ok 5cm,
·      200g boczniaków,
·      6 krewetek (muszą być szare!!! A nie wcześniej ugotowane),
·      1 szalotka,
·      1 pomidor,
·      1 łyżeczka przyprawy do tom yum,
·      1 papryczka chili,
·      sos rybny (dużo, dodawać do smaku, zamiast soli),
·      ½ limonki (sok),
·      kolendra do posypania,
·      3 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

Do gotującego się bulionu wrzucić wszystko z wyjątkiem boczniaków i krewetek. Gotować co najmniej 15 minut. Wrzucić  grzyby i gotować kolejne 15 minut. Na sam koniec, przed podaniem wrzucić krewetki, podawać posypane świeżą kolendrą. Warto wcześniej wyłowić rzeczy niejadalne (galagan, trawę i liście). 

2 komentarze:

  1. Tak mi teraz do głowy przyszło - może jakiś konkurs, w którym nagrodą byłoby wzięcie udziału w takich warsztatach...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomysł dobry, i z tego co wiem to coś takiego robi jedna z firm promujących dietę:)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa