TRYB JASNY/CIEMNY

KONKURS – Pakiety na Bieg Dookoła ZOO do wygrania

Żaba w berlińskim ZOO, my będziemy biegać dookoła warszawskiego fot. D.Szymborska

Gratka dla biegaczy. Pakiety na Bieg Dookoła  ZOO rozeszły się jak ciepłe bułeczki. Wraz z Fit&Easy mamy dla Was konkurs. Zaproponuj jaką sałatkę chcesz zjeść po biegu (10K). Najciekawszą, kulinarną propozycję dla biegaczy nagrodzimy pakietami na Bieg Dookoła ZOO.

By wziąć udział w konkursie należy w komentarzu pod postem konkursowym zaproponować sałatkowy przepis!

Do wygrania są 2 pakiety na bieg główny i aż 4 pakiety na bieg dla dzieci – na końcu komentarza bardzo prosimy o podanie na jakim rodzaju pakietu Państwu zależy

Konkurs trwa od 4 kwietnia 2013 do 11 kwietnia 2013. Wyniki zostaną podane w piątek 12 kwietnia!

Czekam na biegowe sałatki i oczywiście do zobaczenia przy ZOO!

Komentarze

  1. A już myślałam, że nic nie da się zrobić, żeby pobiec w tym biegu, za późno się zorientowałam :)

    Skoro zima nas nie opuszcza to pomyślałam od razu o mandarynkach (które nawet teraz smakują jak w grudniu) a one świetnie komponują się z grillowanym kurczakiem. Ostatnio zajadam się tą sałatką i jest dobra zarówno z ciepłym jak i zimnym kurczakiem :)

    Sałatka z grillowanym kurczakiem i mandarynkami: /1 porcja/

    1/4 opakowania sałat Fit&Easy PARTY
    1/2 piersi kurczaka
    3 pomidorki koktajlowe
    2 mandarynki
    5 fasolek szparagowych
    szczypta soli i pieprzu
    ocet balsamiczny
    oliwa z oliwek
    1/2 ząbka czosnku
    przyprawa: czerwona papryka


    Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Do miski wlej odrobinę oliwy z oliwek, dodaj szczyptę soli, pieprzu, czerwonej papryki oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Połącz je z pokrojonym mięsem. Wstaw na godzinę do lodówki, a następnie grilluj aż uzyskasz złoty kolor.

    Włóż fasolę szparagową do wrzącej wody i zagotuj aż zmięknie. Następnie wyjmij z wody, osusz i pozostaw do ostudzenia.

    Do salaterki wysyp zawartość sałaty. Dodaj pomidorki. Obierz mandarynki ze skórki i pokrój na kawałki. Ostudzoną fasolę przekrój w poprzek. Grillowane wcześniej mięso pokrój na kawałki. Wszystko dodaj do salaterki. Całość skropl oliwą i octem balsamicznym.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super przepis, przypominam, żeby pod przepisem dodać na jakim pakiecie Ci zależy:))

      Usuń
    2. Faktycznie. Pakiet na bieg główny :)

      Usuń
    3. Prosty ale soczysty i idealny przepis na sałatkę po biegu:

      Ugotować makaron (rodzaj ma małe znaczenie), dodać do niego pokrojoną paprykę, pomidora, groszek i kukurydzę, majonez, doprawić do smaku i gotowe! Idealna! Można dać więcej soli żeby uzupełnić po biegu ;)

      Ja dodaje sobie jeszcze troszkę octu bo lubię wyrazisty smak :D

      Pakiet na bieg główny ;)

      Usuń
  2. Moja ukochana mega-prosta i egzotyczna sałatka z udziałem CIECIORKI i NARSZABU (porcja na kilka osób):

    2 puszki ciecierzycy
    1 cebula czerwona
    kostka sera feta albo szopskiego
    50-100 g łuskanych orzechów włoskich
    1 cykoria
    winogrona czerwone

    SOS:
    5 łyżek NARSZABU (to taki słodko-kwaśno-cierpki syrop z granatów z m.in. Gruzji i Armenii, do dostania w sklepach z orientalną żywnością, niesamowity!)
    10 łyżek oliwy
    3 ząbki czosnku wyciśnięte
    sól, pieprz, łyżeczka cukru

    Cebulę i cykorię kroimy, winogrona kroję na połówki, ser feta w kostkę lub "jak się uda", to wszystko mieszamy z gęstym ciemnym sosem i wychodzi cudo!

    Ciecierzyca daje białko i węglowodany, orzechy - "dobre" kwasy tłuszczowe, cykoria witaminy, Narszab niesamowity smak - po biegu micha tej sałatki znika w oczach (a właściwie w buzi)!

    Smacznego!
    życzy Paweł (zainteresowany biegiem wokół Zoo)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zazwyczaj robię sałatki z tego co mam akurat w lodówce, bez specjalnych przepisów. Jedna z moich ulubionych propozycji wygląda tak:

    roszponka
    rukola
    sałata czerwona
    avocado
    ser panir (lub feta)
    pomidorki cherry
    pestki słonecznika
    sezam

    sos:
    musztarda dijon
    miód
    oliwa
    sok z cytryny
    pieprz

    Sałaty mieszamy w misce, pomidorki i avocado kroimy, panir w kostkę, sezam i pestki słonecznika prażymy na patelni i dodajemy do reszty. Miód podgrzewamy (jeśli jest skrystalizowany) i mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny, oliwą i pieprzem. Polewamy i podajemy.
    Ps. nie dodaję soli, gdyż panir sam w sobie jest dosyć słony.

    Jeśli przepis przypadnie do gustu to poproszę pakiet na bieg głowny!
    Bon apetit! :-)

    Pozdrawiam,
    Maciek

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa