TRYB JASNY/CIEMNY

Sticky mango rice – super tajski deser

Sticky mango rice fot. D.Szymborska

Wróciłam z warsztatów z kuchni tajskiej. Było rewelacyjnie. Wkrótce na blogu kolejne przepisy. Pomyślałam, że zacznę od deseru, bo słodkości na moim blogu praktycznie nie ma. Bo a) nie piekę, b) nie uczę się piec (jeszcze) c) nie chcę zbyt dużo słodkiego dostarczać swojemu organizmowi żeby potem tego zbędnego balastu nie nosić przez 42K biegu…. 

Dziś Dominika Krzemińska, pasjonatka tajskiej kuchni uczyła 16 inny zapaleńców gotowania. W CookUp pachniało zielonym curry, piekła się ryba, gotowała zupa. Dziś najprostszy przepis, jednak z tych czasochłonnych bo ryż trzeba ugotować a wcześniej namoczyć w wodzie przez 2 godziny. To świetny deser dla wegan!

Składniki (dla 3 osób):

·      150g ryżu,
·      0.5 szklanki mleka kokosowego,
·      1.5 łyżeczki cukru trzcinowego,
·      szczypta soli,
·      mango (pokrojone w kostkę).

Przygotowanie:

Ryż namoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Odcedzić, gotować na parze przez 40 minut. Pół mleka kokosowego zagotować z cukrem i solą. Gdy ryż się ugotuje wymieszać to  z sosem. Odstawić na dziesięć minut. Obrać ze skórki mango, pokroić w kostkę. Drugą część mleka kokosowego zagotować z cukrem i solą. Nałożyć ryż (wymieszany wcześniej z pierwszą partią sosu) do miseczki. Polać drugą porcją sosu. Posypać mango. Smacznego tajskiego!

Komentarze

  1. Pamiętam jak kiedyś spróbowałam mango, które przyszło w paczce z Indii do kolegi Hindusa, z którym wówczas pracowałam. Przyznam, że nie było to coś, co można kupić w naszych marketach. Był to owoc o konsystencji masłowatej, czymś bardziej zbliżonym do banana niż soczystego owocu, z którym nam się mango kojarzy. I było przeokrutnie słodkie. W moim rankingu słodkości podpadało pod kategorię "chałwa".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to mango też było pyszne:) dojrzałe i naprawdę smakowite! wiadomo, że najpiękniejsze tulipany są w Holandii a najlepsze mango w Indiach ale trzeba sobie jakoś radzić:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa