Sticky mango rice – super tajski deser
Sticky mango rice fot. D.Szymborska |
Wróciłam z warsztatów z kuchni tajskiej. Było rewelacyjnie. Wkrótce na
blogu kolejne przepisy. Pomyślałam, że zacznę od deseru, bo słodkości na moim
blogu praktycznie nie ma. Bo a) nie piekę, b) nie uczę się piec (jeszcze) c)
nie chcę zbyt dużo słodkiego dostarczać swojemu organizmowi żeby potem tego
zbędnego balastu nie nosić przez 42K biegu….
Dziś Dominika Krzemińska,
pasjonatka tajskiej kuchni uczyła 16 inny zapaleńców gotowania. W CookUp
pachniało zielonym curry, piekła się ryba, gotowała zupa. Dziś najprostszy
przepis, jednak z tych czasochłonnych bo ryż trzeba ugotować a wcześniej
namoczyć w wodzie przez 2 godziny. To świetny deser dla wegan!
Składniki (dla 3 osób):
·
150g ryżu,
·
0.5 szklanki mleka kokosowego,
·
1.5 łyżeczki cukru trzcinowego,
·
szczypta soli,
·
mango (pokrojone w kostkę).
Przygotowanie:
Ryż namoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Odcedzić, gotować na
parze przez 40 minut. Pół mleka kokosowego zagotować z cukrem i solą. Gdy ryż
się ugotuje wymieszać to z sosem.
Odstawić na dziesięć minut. Obrać ze skórki mango, pokroić w kostkę. Drugą
część mleka kokosowego zagotować z cukrem i solą. Nałożyć ryż (wymieszany
wcześniej z pierwszą partią sosu) do miseczki. Polać drugą porcją sosu. Posypać
mango. Smacznego tajskiego!
Pamiętam jak kiedyś spróbowałam mango, które przyszło w paczce z Indii do kolegi Hindusa, z którym wówczas pracowałam. Przyznam, że nie było to coś, co można kupić w naszych marketach. Był to owoc o konsystencji masłowatej, czymś bardziej zbliżonym do banana niż soczystego owocu, z którym nam się mango kojarzy. I było przeokrutnie słodkie. W moim rankingu słodkości podpadało pod kategorię "chałwa".
OdpowiedzUsuńto mango też było pyszne:) dojrzałe i naprawdę smakowite! wiadomo, że najpiękniejsze tulipany są w Holandii a najlepsze mango w Indiach ale trzeba sobie jakoś radzić:)
Usuń