Koktajl regeneracyjny (po maratonie albo połówce)
Koktajl fot. D.Szymborska |
Kilka dni temu odpisywałam czytelniczce bloga co zjeść przed połówką –
dziś debiutuje na tym dystansie. W sieci dużo łatwiej jest znaleźć informacje o
tym jaka suplementacja jest właściwa przed biegiem. Gdy już przebiegniemy te
21, 42 to mamy sobie radzić sami. Dlatego dziś propozycja dla tych co biegnę w
Dębnie, czy w licznie organizowanych Półmaratonach. Dziś też słońce świeci w
Berlinie gdzie odbywa się połówka.
O Berlinie piszę dlatego, że rok temu tam
też miałam biec. Do dziś mam śliczną pomarańczową koszulkę. Nie pobiegłam bo z
powodów rodzinnych musiałam wrócić do Warszawy. Oczywiście, że było mi przykro,
ba nawet byłam wściekła. Tamten niestart nauczył mnie, że albo jedzie się
biegać, albo wyjeżdża gdzieś z rodziną. Łączenie tych dwóch rzeczy nigdy nie
jest dobrym pomysłem.
Wracając do regeneracji po biegu. Dziś koktajl (inny niż
te, które polecam w kwietniowym Runner’s World). Ponieważ nie mam działającej
sokowirówki (po półtora roku codziennego przygotowywania soku marchewkowego, po
prostu odmówiła współpracy), sok jabłkowy jest z kartonika a nie świeżo
wyciskany. A jeszcze jedna uwaga, koktajl może spokojnie spędzić noc w lodówce,
dlatego najlepszym sposobem jest przygotowanie go przed ważnym startem, po to
by jak wrócimy do domu, czekał na nas spokojnie w lodówce. Podobne koktajle –
smoothie można kupić gotowe w kartonikach, oczywiście lepszy taki domowy,
jednak kartonikowy i małokonserwantowy też zadziała!
Smacznego biegowego!
Składniki (1 litr czyli 4 szklanki):
·
Sok z jabłek (3/4 szklanki),
·
Mrożone truskawki (duża garść),
·
Mrożone jeżyny (duża garść),
·
Mrożone maliny (duża garść),
·
Banan (duży pokrojony w plasterki,
lub dwa mniejsze)
·
Sok z pomarańczy (3/4 szklanki),
·
Opcjonalnie sok z czerwonych
winogron (1/2 szklanki).
Przygotowanie:
Składniki wrzucić do blendera. Z racji używania zamrożonych owoców,
jeżeli chcemy napić się koktajlu od razu po zmiksowaniu nie musimy dodawać
lodu, będzie on wystarczająco zimny!
Komentarze
Prześlij komentarz