Eder Reserva, 2007, Bodegas Valdelana
Eder Reserva 2007 fot. D.Szymborska |
Najlepsze wspomnienia z wakacji. Słońce, lekko czerwona ziemia, krzewy
winogron po horyzont. Przyjemny cień pod parasolem. W kieliszku wino….
Eder Reserva to typowe dla region Riojy wino. Eder z 2007 to gładkie,
dobrze kwasowe wino. 95% Tempranillo i 5% Graciano. Zanim trafi do butelki
spędza 24 miesiące w beczkach (połączenie dębu amerykańskiego i francuskiego),
potem jeszcze rok w butelce.
Może nie jest to wino dostarczające wzruszeń ale przypominające dobre
chwile na pewno. Wino aromatyczne ale nie pretensjonalne, ciekawe ale
przewidywalne, konfitura z wiśni, taka jeszcze nie przysmażona w nosie. Potem
pojawia się porzeczka, nagrzana słońcem, wreszcie lekka drożdżowa nuta pozwala
owocom leśnym dojrzeć.
Wino z racji głębokich aromatów można pić nawet bez jedzenia, jednak
warto się zastanowić z czym je połączyć. W przypadku moich ukochanych makaronów
– klopsiki wołowe w sosie z bulionu i śmietany w połączeniu z tym na końcu
lekko korzennym winem, było bardzo dobrym pomysłem.
Jeżeli miałabym jechać na
piknik, wziąć ze sobą kanapki z chorizo i dobrym serem to, to wino też
trafiłoby do majowego koszyka.
Więcej o winach z Riojy TUTAJ
Więcej o winach z Riojy TUTAJ
Komentarze
Prześlij komentarz