15 kwietnia 2013

Eder Reserva, 2007, Bodegas Valdelana


Eder Reserva 2007 fot. D.Szymborska
Najlepsze wspomnienia z wakacji. Słońce, lekko czerwona ziemia, krzewy winogron po horyzont. Przyjemny cień pod parasolem. W kieliszku wino….

Eder Reserva to typowe dla region Riojy wino. Eder z 2007 to gładkie, dobrze kwasowe wino. 95% Tempranillo i 5% Graciano. Zanim trafi do butelki spędza 24 miesiące w beczkach (połączenie dębu amerykańskiego i francuskiego), potem jeszcze rok w butelce.

Może nie jest to wino dostarczające wzruszeń ale przypominające dobre chwile na pewno. Wino aromatyczne ale nie pretensjonalne, ciekawe ale przewidywalne, konfitura z wiśni, taka jeszcze nie przysmażona w nosie. Potem pojawia się porzeczka, nagrzana słońcem, wreszcie lekka drożdżowa nuta pozwala owocom leśnym dojrzeć.

Wino z racji głębokich aromatów można pić nawet bez jedzenia, jednak warto się zastanowić z czym je połączyć. W przypadku moich ukochanych makaronów – klopsiki wołowe w sosie z bulionu i śmietany w połączeniu z tym na końcu lekko korzennym winem, było bardzo dobrym pomysłem.

Jeżeli miałabym jechać na piknik, wziąć ze sobą kanapki z chorizo i dobrym serem to, to wino też trafiłoby do majowego koszyka.

Więcej o winach z Riojy TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa