TRYB JASNY/CIEMNY

„Makreli smak” – domowa pasta jajeczno-rybna

Pasta z makrelą fot. D.Szymborska
Z makrelą wędzoną jest tak, że ją lubię ale nie cierpię wybierania ości, kiedyś kupiłam filet z makreli (wędzony) ten znowu był nie jadalny. Co pewien czas jednak ości zostają wybrane a makrela zjedzona! Pasta jajeczna to super sprawa – inne śniadanie, do tego takie w którym wiemy co jemy. Nie kupuję gotowców, bo ilość „ulepszaczy” jest tak ogromna, że wolę dać sobie spokój z taką chemią. Jedynym utrudnieniem, w przygotowaniu tej pasty jest czas potrzebny na ugotowanie jajek na twardo. Smacznego biegowego. Dziś spokojnie po lesie truchtałam bo z nogą nie jest jeszcze dobrze. Spróbuję jeszcze wieczorem na rowerze pojeździć bo spalone 700kcal nie powala….

Składniki (na dużą miskę pasty):

·      Jedna duża makrela (samo mięso, bez skóry i ości),
·      4 jajka ugotowane na twardo,
·      pół pęczka szczypiorku,
·      trochę majonezu,
·      sól i pieprz (świeżo mielony).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki starannie wymieszać. Jeżeli nie jesteśmy bardzo głodni to miskę z pastą można wstawić do lodówki jeżeli jednak padamy z głodu to można też od razu ją zjeść, razem z ciepłym (podgrzanym w piekarniku) pieczywem. Smacznego biegowego!

Przed dodaniem majonezu fot. D.Szymborska


Komentarze

  1. robię tak samo:) wychodzi pyszna:) czasem zamiast jajek daję twaróg:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pasty. I jest to jedyna forma, dzięki której moje dzieci zjedzą wędzoną makrelę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie każdy musi lubić wędzoną makrelę... a czasem ciężko coś przemycić dla niejadków...

      Usuń
  3. Wędzona makrela, czyli produkt którym mogłabym żywić się nieustannie. Jeśli chodzi o wydłubywanie ości, to po którejś sztuce dochodzi się do wprawy; powiedziałabym nawet, że nabiera się techniki.

    Co do pasty - robię taką z tuńczykiem z puchy. Dodaję, oprócz jajek na twardo, groszek też z puchy, cebulę pokrojoną w kostkę i sparzoną oraz starkowany żółty ser. Majonezu oczywiście w mikroskopijnych ilościach.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa