Projekt „domowy dżem do owsianki”
Produkcja własna, tylko słoiki i zakrętki kupiłam fot. D.Szymborska |
Uwielbiam owsianki, a dokładniej owsianki z dżemem. Kilka miesięcy temu
(wiem, wiem dopiero) przeczytałam uważnie skład dżemu – owoce wcale nie były na
pierwszym miejscu, było dużo „innych” składników i nie były to tylko przyprawy.
Od tego sezonu robię przetwory. Dostałam dużo śliwek od K. to zrobiłam dżem,
kupiłam pomidory malinowe gdy był na nie sezon i zrobiłam sos. A teraz jabłka!
Są pyszne, aromatyczne i co ważne przy przetworach, niedrogie.
Jutro pierwsza część mojego projektu „domowy dżem do owsianki”. W
drewnianej skrzynce, tak jak w piwnicy, wyłożonej gazetami stoi i czeka aż 30
słoiczków dżemu jabłkowego. Ponieważ lubię jak dżem jest słodki a nie wszystkie
jabłka takie były dosłodziłam go cukrem palmowym, odrobinka wystarczyła. Ta
samo jak lubię słodkie dżemy tak samo lubię cynamon, dlatego 15 słoiczków jest
z dodatkiem cynamonu.
Jutro spotkanie blogerek i blogerów, którzy uprawiają sport. Przy
wyjściu będzie czekał na uczestników taki słoiczek. Zawsze jest jakieś małe „ale” będę prosiła
blogerki i blogerów by dżem zjedli razem z owsianką….
Tak wyglądał "proces produkcyjny" fot. D.Szymborska |
Będę życzyć smacznego i cieszyć się, że w 30 domach na stole pojawi się
owsianka z domowym dżemem!
Do przygotowania 30 słoiczków po 200 ml zużyłam 20 kilogramów jabłek!!!
Tak tak doszłam do wprawy w obieraniu…
To do jutra!
ooo ranyy, już mi się marzy owsianka z cynamonowym dżemem jabłkowym - na pewno pycha!!!
OdpowiedzUsuńto co jutro zjesz? :)
UsuńPyszności :). Wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńi tak smakuje (mam nadzieję) :)
Usuńświetny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńja produkuję hurtowe ilości musu jabłkowego, jabłkowo-gruszkowego i jabłkowego z cynamonem - wszystko właśnie do owsianki, by przetrwać o czerwca, gdy pojawią się truskawki ;)
:) produkując takie ilości dżemów czułam się trochę jak pracownica taśmowa w fabryce....ale mam nadzieję, że było warto!!! dżemy poszły w świat!!!
Usuń