Jerozolimska sałata - szpinak, daktyle, cebula i pita
Super smakuje i szałowo wygląda fot. D.Szymborska |
Kolejny prezent – Jerozolima – Książka kucharska. Yotam Ottolenghi,
Sami Tamimi przygotowali piękną opowieść o Izraelskiej kuchni.
Jest ciepło, kolorowo, arabsko i żydowsko a przede wszystkim smacznie!
Co kilka stron zdjęcie pięknego dania, na następnej kartce obrazek z „życia”. Trochę książka kucharska, trochę
przewodnik.
Wróciły wspomnienia, pyszne jedzenie w Jerozolimie, wyzwania smakowe w
kibucu, śniadanie na pustyni….
W ramach akcji – chudnę i będę piękna – pierwszą potrawą z książki była
sałata. Pewno to krzywdzące dla wielu fajnych, kulinarnych książek, ale jak
pierwsze danie przygotowane według wskazówek autorów mi nie smakuje to musi
upłynąć dużo czasu, żeby przygotować kolejne. Jest tyle cudownych dań do
ugotowania, że wolę nie eksperymentować z takimi, które są albo źle opisane
albo nie zachwycają. W przypadku tej książki – super udana pierwsza próba! Nie
obyło się bez modyfikacji, sumaka brak więc za to sok z cytryny. Ktoś mi wyjadł
migdały w całości więc na koniec dodałam płatków….wyszło wybornie!
A pomysł marynowania daktyli i cebuli w occie winnym – REWELACJA – nie ma
ostrego smaku cebulowego a pozostaje chrupkość i dobry smak!
Składniki (dla 3 osób):
·
2 małe pity (niestety kupne więc
naszpikowane chemią),
·
1 garść migdałów w płatkach,
·
8 migdałów (bo więcej nie było),
·
3 łyżki octu winnego,
·
garść daktyli (miałam z pestkami
więc musiałam je wydrylować),
·
½ czerwonej cebuli,
·
masło, oliwa, pieprz, sól,
·
100g szpinaku.
Przygotowanie:
Szpinak starannie umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w piórka, daktyle
wypestkować. Wszystko wymieszać starannie w misce i zalać octem winnym,
posolić. Odstawić. Na patelni roztopić masło i dodać odrobinę oliwy. Usmażyć
porwaną na kawałki pitę z migdałami, pod sam koniec dodać płatki migdałowe,
mocno doprawić, dolać sok z cytryny. W misce wymieszać szpinak, pitę z
migdałami i dodać odcedzone daktyle i cebulę. Można jeszcze dodać oliwy przed
samym podaniem.
Ładnie się prezentuje, zjadłabym taką :) !
OdpowiedzUsuń