TRYB JASNY/CIEMNY

Spaghetti all’amarticiana

Pyszny i prawdziwie włoski smak.... fot. D.Szymborska


Oj to chyba będzie jedna z moich ulubionych książek kucharskich na zimę! Tyle pysznych, kolacyjnych makaronów. Teraz przepis ze stronu 52, wcześniej w tej samej książce doczytałam, że wędzone podgardle można zastąpić wędzonym boczkiem – i całe szczęście bo bardzo głodna byłam!

Makaron prosty do przygotowania, super smaczny, wręcz wymarzony na zimową kolację. A książka, z której pochodzi to: MammaMia Prawdziwa Kuchnia Włoska, autorką jest Cristina Bottari.

Ponieważ przepis przygotowywałam po raz pierwszy grzecznie (no prawie) przestrzegałam receptury! W efekcie danie było ostre ale pyszne!



Składniki (dla 4 osób):
·      350 g spaghetti,
·      150 g wędzonego boczku,
·      6 obranych pomidorów,
·      1 biała cebula,
·      1 papryczka peperonicino (uwaga, one są bardzo ostre),
·      1 pecorino (twardy owczy ser),
·      5 łyżek oliwy,
·      sól.

Przygotowanie:


Pomidory zamoczyć we wrzątku, obrać ze skórki, następnie pozbyć się pestek i przetrzeć – uzyskamy gęstą pomidorową masę. Cebulę posiekać drobno, zeszklić na oliwie, dodać boczek, smażyć przez kilka minut, dodać pomidory, posolić i dodać posiekaną (bez pestek) papryczkę. Dusić aż sos zgęstnieje. Ugotować makaron, wymieszać z sosem i posypać startym pecorino.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa