Spaghetti all’amarticiana
Pyszny i prawdziwie włoski smak.... fot. D.Szymborska |
Oj to chyba będzie jedna z moich ulubionych książek kucharskich na
zimę! Tyle pysznych, kolacyjnych makaronów. Teraz przepis ze stronu 52,
wcześniej w tej samej książce doczytałam, że wędzone podgardle można zastąpić
wędzonym boczkiem – i całe szczęście bo bardzo głodna byłam!
Makaron prosty do przygotowania, super smaczny, wręcz wymarzony na zimową
kolację. A książka, z której pochodzi to: MammaMia Prawdziwa Kuchnia Włoska,
autorką jest Cristina Bottari.
Ponieważ przepis przygotowywałam po raz pierwszy grzecznie (no prawie) przestrzegałam
receptury! W efekcie danie było ostre ale pyszne!
Składniki (dla 4 osób):
·
350 g spaghetti,
·
150 g wędzonego boczku,
·
6 obranych pomidorów,
·
1 biała cebula,
·
1 papryczka peperonicino (uwaga,
one są bardzo ostre),
·
1 pecorino (twardy owczy ser),
·
5 łyżek oliwy,
·
sól.
Przygotowanie:
Pomidory zamoczyć we wrzątku, obrać ze skórki, następnie pozbyć się
pestek i przetrzeć – uzyskamy gęstą pomidorową masę. Cebulę posiekać drobno,
zeszklić na oliwie, dodać boczek, smażyć przez kilka minut, dodać pomidory,
posolić i dodać posiekaną (bez pestek) papryczkę. Dusić aż sos zgęstnieje.
Ugotować makaron, wymieszać z sosem i posypać startym pecorino.
Komentarze
Prześlij komentarz