4 grudnia 2014

Wegańskie przekąski – pesto zielone i czerwone, humus i wile innych….

Wegańsko i smacznie - da się! fot. D.Szymborska


Dwa razy byłam na dwutygodniowych wegańskich obozach pod namiotami. Za pierwszym razem w kuchni pracowała Hinduska – jedzenie było inne ale pyszne. Ideą obozu była wzajemna pomoc, trzeba było umyć podłogę, wyrzucić śmieci czy pomóc przy gotowaniu – wtedy dużo się nauczyłam bo Szefowa miała w głowie bardzo dużo bardzo fajnych przepisów. Za drugim razem w kuchni nie było Szefowej – jedzenie było niejadalne. Takie jak to często mamy w głowie – że wegańskie to albo bez smaku albo bardzo przyprawione, jedno i drugie nie smaczne.

Na zdjęciu dużo wegańskich smakołyków – zielone pesto z pietruszki (bez sera żółtego), czerwone z suszonych pomidorów. Jest też pasta słonecznikowa z rukolą i humus ze śliwką.

Bardzo lubię humus. Gdy przygotowuje go w domu za każdym razem smakuje inaczej.

Przepisy na wegańskie przekąski pochodzą z książki Mai Sobczak i Grzegorza Łapanowskiego – tej, którą możecie wygrać w konkursie.

A przepis na humus jest mój, i podlega smakowym modyfikacją w czasie przygotowania. Można go zatem traktować jako taką bazę tego co warto mieć w kuchni by przygotować tą pastę.




Składniki:

·      400g ciecierzycy (jak pamiętamy i namoczymy to potem trzeba ją ugotować, jak nie i humus powstaje na szybko to, taką z puszki używamy),
·      oliwa (musi być dobra bo to od niej zależy w dużej mierze smak humusu),
·      pasta tahini (mamy chwilę to prażymy sezam nie mamy to używamy gotowej),
·      sok z cytryny,
·      sól i pieprz,
·      woda.

A teraz lista opcjonalnych składników:

·      suszone śliwki,
·      suszone pomidorki cherry w oliwie,
·      kapary,
·      pietruszka,
·      kolendra…

Przygotowanie:


Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Próbować co chwilę aż do uzyskania upragnionej konsystencji i smaku!

8 komentarzy:

  1. mniaam ! wygląda pysznie
    zapraszam http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miły komentarz. następna reklama/lin będzie skasowana

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. i dla odmiany bez mięsa :) czyli da się wegańsko i smacznie!!

      Usuń
  3. O to robię dziś na kolacyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale smakuje rownież humus z dodatkiem curry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a takiego to nie robiłam:) dzięki za podpowiedź!!! :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa