Tatar z łososia z selerem naciowym – 220kcal
Okrągłe dania podaję tylko na tym talerzu! fot. D.Szymborska |
Dieta i potrzeba posiadania siły do ćwiczeń. Łatwo nie jest. W ramach
przekąski lunchowej tatar z łososia z selerem naciowym. Bez soli bo zamiast
tego użyłam sosu sojowego!
100g łososia to 200kcal, seler, sos sojowy, sok z cytryny i olej
sezamowy dokładają kolejne 20kcal. Pewno można by zjeść samego łososia ale u
mnie zwycięża poszukiwanie smaku a nie tylko najadanie się!
Idealna przystawka! Teraz trzeba pomyśleć o jakiś węglowodanach!
Składniki:
·
100g tatara z wędzonego łososia
atlantyckiego,
·
łyżeczka sosu sojowego,
·
kilkanaście kropli oleju
sezamowego – bardzo intensywny w smaku,
·
sok z ¼ cytryny,
·
jedna łodyga selera naciowego.
Przygotowanie:
Seler naciowy obrać obieraczką, pokroić na tarce lub mandolinie na
bardzo cienkie plasterki. Wymieszać wszystkie składniki. Zostawić kilka
kawałeczków selera do posypania. Resztę włożyć do lodówki na około 20 minut.
Następnie nałożyć. By uzyskać taki śliczny walec warto widelcem ugnieść rybę w
foremce, potem delikatnie zdjąć foremkę przed podaniem i posypać pozostałymi
kawałkami selera naciowego.
Jakbym nie była na diecie to bym do tego zjadła gorącą bagietkę…ale
jestem więc nie zjadłam.
Komentarze
Prześlij komentarz