TRYB JASNY/CIEMNY

Tatar z łososia z selerem naciowym – 220kcal

Okrągłe dania podaję tylko na tym talerzu! fot. D.Szymborska


Dieta i potrzeba posiadania siły do ćwiczeń. Łatwo nie jest. W ramach przekąski lunchowej tatar z łososia z selerem naciowym. Bez soli bo zamiast tego użyłam sosu sojowego!

100g łososia to 200kcal, seler, sos sojowy, sok z cytryny i olej sezamowy dokładają kolejne 20kcal. Pewno można by zjeść samego łososia ale u mnie zwycięża poszukiwanie smaku a nie tylko najadanie się!

Idealna przystawka! Teraz trzeba pomyśleć o jakiś węglowodanach!




Składniki:

·      100g tatara z wędzonego łososia atlantyckiego,
·      łyżeczka sosu sojowego,
·      kilkanaście kropli oleju sezamowego – bardzo intensywny w smaku,
·      sok z ¼ cytryny,
·      jedna łodyga selera naciowego.

Przygotowanie:

Seler naciowy obrać obieraczką, pokroić na tarce lub mandolinie na bardzo cienkie plasterki. Wymieszać wszystkie składniki. Zostawić kilka kawałeczków selera do posypania. Resztę włożyć do lodówki na około 20 minut. Następnie nałożyć. By uzyskać taki śliczny walec warto widelcem ugnieść rybę w foremce, potem delikatnie zdjąć foremkę przed podaniem i posypać pozostałymi kawałkami selera naciowego.


Jakbym nie była na diecie to bym do tego zjadła gorącą bagietkę…ale jestem więc nie zjadłam.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa