27 grudnia 2014

Rassolnik domowy – czyli rosyjska zupa za 3PLN

Rassolnik czyli moje rosyjskie gotowanie fot. D.Szymborska


Pod choinką znalazłam "Tradycyjną Kuchnię Rosyjską", sama pewno bym tej książki nie kupiła. Wódki nie piję, to po co mi zagryzki. A tu miła niespodzianka, w książce jest już kilka zakładek – kolorowych karteczek – to przepisy, które zamierzam z niej ugotować.

Zaczęłam od zupy, bo rozgrzewająca i przepis mi się podobał. Zupa wyszła pysznie, do tego w końcu w książce kucharskiej proporcje do przygotowania 4 porcji, a nie garnka dla armii wojska.

Ogórkowej jakoś nigdy nie gotowałam (trzeba będzie to zmienić), a tutaj w rassolniku ogórki kiszone i gotowana woda ze słoika po nich. Dużo roboty z krojeniem, ale warto.



Się pokroiło...fot. D.Szymborska


Składniki (na 4 głębokie talerze):

·      750ml bulionu – ja użyłam z kaczki bo taki miałam zamrożony,
·      100g białej kapusty,
·      150g ziemniaków,
·      3 kwaszone ogórki,
·      20g korzenia selera,
·      1 marchewka,
·      1 pietruszka,
·      1 cebula (biała),
·      masło,
·      śmietana (30% w kubeczku),
·      woda po ogórkach ze słoika (150ml).

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokroić. Marchewkę, pietruszkę, seler i ogórki obrać ze skóry i pokroić w słupki. Poszatkować kapustę, cebulę pokroić w piórka. Na maśle podsmażyć cebulę i marchewkę. Zagotować bulion, wrzucić kapustę, doprowadzić do wrzenia, dorzucić ziemniaki, seler, pietruszkę. Po 5 minutach wrzucić marchewkę i cebulę. Wszystko starannie zamieszać. Zagotować wodę z ogórków, przecedzić i dodać do zupy. Zamieszać i nie wpadać w panikę, że zupa jest za słona. Nie będzie! Gotować przez 15 minut. Nakładać na talerze z kleksem śmietany.

W książce kucharskiej rekomendują dodanie kawałka gotowanego mięsa, dla mnie to opcja gdy zupa jest jednym daniem a nie pierwszym. Tak z racji ilości warzyw – jednym talerzem można się najeść! Można też posypać zupę siekaną natką pietruszki, choć moim zdaniem to już by było za dużo, taka wersja jak moja smakowała mi ogromnie!


Koszt przygotowania 4 porcji to 12PLN, można by było ją przygotować i za 10 ale rosół był gotowany na korpusie z kaczki!

3 komentarze:

  1. bardo fajny przepis na poświąteczny czas :-) ugotuję jutro :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba muszę zejść do piwnicy po ogórki :)

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa