Sałata z karmelizowaną gruszką i serem kozim
Pyszna, magiczna sałata fot. D.Szymborska |
Czasem wystarczy dodać jeden, dwa składniki i coś co nam się już
przejadło zaskakuje nas smakiem! Kilka tygodni temu gotowaliśmy we Wrzącej
Kuchni. Blogerskie szaleństwo.
Głównie hiszpańskie klimaty, ryby, owoce morza
ale sałat nie mogło zabraknąć. Tomek z Magicznego Składnika zaproponował,
skarmelizuje gruszkę do sałaty. To był bardzo smaczny pomysł.
Zwykłe liście z
dodatkiem koziego sera przemieniły się w wykwintną sałatę. To właśnie gruszka
była tym „magicznym składnikiem”!
Składniki (dla 8 osób):
·
2 mieszanki sałat (w zależności od
informacji na opakowaniu albo trzeba je wcześniej umyć albo zrobił to już za
nas producent),
·
ser kozi,
·
gruszka,
·
orzechy włoskie,
·
cukier i masło.
Przygotowanie:
Sałaty wymieszać, ser kozi pokruszyć palcami. Orzechy włoskie podprażyć
na patelni teflonowej. Jeżeli mamy czas to można orzechy obrać. By to zrobić
najlepiej jest zanurzyć we wrzątku, obrać i dopiero potem podprażyć – uwaga to
zajęcie dla cierpliwych! Gruszkę pokroić w bardzo cienkie plastry i zanurzyć w
karmelu – uważać bo karmel jest bardzo gorący! Jeżeli chcemy do sałaty dodać
zimną gruszkę to warto ją ułożyć albo na kamiennym blacie kuchennym albo na
silikonowej macie. W innym wypadku nie odkleimy plasterków gruszki i nici z
naszej wytrawnej sałaty.
Jak sałatka to tylko z dodatkiem gruszki albo winogrona! Gruszki nigdy nie karmelizowałam, dziękuję za inspirację. :)
OdpowiedzUsuńto prawda winogrona też są świetnym pomysłem, choć teraz ciężko kupić takie, które smakują jak winogrona a nie tylko "wyglądają" :(
UsuńPysznie!:)
OdpowiedzUsuń