TRYB JASNY/CIEMNY

Sałata z karmelizowaną gruszką i serem kozim

Pyszna, magiczna sałata fot. D.Szymborska


Czasem wystarczy dodać jeden, dwa składniki i coś co nam się już przejadło zaskakuje nas smakiem! Kilka tygodni temu gotowaliśmy we Wrzącej Kuchni. Blogerskie szaleństwo. 

Głównie hiszpańskie klimaty, ryby, owoce morza ale sałat nie mogło zabraknąć. Tomek z Magicznego Składnika zaproponował, skarmelizuje gruszkę do sałaty. To był bardzo smaczny pomysł. 

Zwykłe liście z dodatkiem koziego sera przemieniły się w wykwintną sałatę. To właśnie gruszka była tym „magicznym składnikiem”!




Składniki (dla 8 osób):

·      2 mieszanki sałat (w zależności od informacji na opakowaniu albo trzeba je wcześniej umyć albo zrobił to już za nas producent),
·      ser kozi,
·      gruszka,
·      orzechy włoskie,
·      cukier i masło.

Przygotowanie:


Sałaty wymieszać, ser kozi pokruszyć palcami. Orzechy włoskie podprażyć na patelni teflonowej. Jeżeli mamy czas to można orzechy obrać. By to zrobić najlepiej jest zanurzyć we wrzątku, obrać i dopiero potem podprażyć – uwaga to zajęcie dla cierpliwych! Gruszkę pokroić w bardzo cienkie plastry i zanurzyć w karmelu – uważać bo karmel jest bardzo gorący! Jeżeli chcemy do sałaty dodać zimną gruszkę to warto ją ułożyć albo na kamiennym blacie kuchennym albo na silikonowej macie. W innym wypadku nie odkleimy plasterków gruszki i nici z naszej wytrawnej sałaty.

Komentarze

  1. Jak sałatka to tylko z dodatkiem gruszki albo winogrona! Gruszki nigdy nie karmelizowałam, dziękuję za inspirację. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda winogrona też są świetnym pomysłem, choć teraz ciężko kupić takie, które smakują jak winogrona a nie tylko "wyglądają" :(

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa