4 grudnia 2014

Makaron ze słonina, fasolą i ziemniakami

Dla włoskiego chłopa i polskiej triathlonistki fot. D.Szymborska


Nowa książka kucharska – MammaMia – Prawdziwa Kuchnia Włoska. Autorka  - Cristina Bottari opowiada o jedzeniu, zwyczajach. To nie są zwykłe przepisy – na jednej stronie składniki i receptura na drugiej obrazek – to jest podróż do Włoch.

Pierwszy przystanek zrobiłam na stronie 56 – makaron. Banalny przepis, składniki też do kupienia bez problemu (no, może fasoli z plamką albo borlotti to można się naszukać) cała reszta do kupienia w sklepiku osiedlowym. Przygotowywanie też proste. Ale jest ALE – sos należy gotować przez 2 godziny!

Jest trenażer w domu jest więcej czasu na wolne gotowanie – tak na „jedyneczkę” bez mieszania – bo co to za sens wypinać się z trenażera co 5 minut by pójść do kuchni i zamieszać w garnku.

To przepis z tych, gdzie jak już dodamy wszystkie składniki, wymieszamy to nic tylko czekać i głodnieć.

Autorka pisze, że jest to danie chłopów włoskich. Może i być dla chłopów oni mieli duży wysiłek fizyczny więc i mi się przyda!

Przepis zmodyfikowałam robiąc podmiankę fasoli na tą z plamką – wyszła idealnie więc mogę polecać, dodałam też więcej parmezanu bo sos wydawał mi się zbyt mało gęsty.




Prosto, pysznie i na pewno slow foodowo fot. D.Szymborska


Składniki (6 porcji):

·      500g makaronu (może być taki jak na łazanki albo taki jak na zdjęciu – wyszło super smacznie),
·      puszka fasoli z plamką (odcedzić),
·      0.5l rosołu z kurczaka (domowy – miałam w zamrażalniku),
·      2 łodygi selera naciowego (obrane i pokrojone),
·      2 marchewki (obrane i pokrojone w talarki),
·      2 ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę),
·      8 łyżek startego parmezanu,
·      6 łyżek sosu pomidorowego,
·      4 łyżki oliwy,
·      natka pietruszki (1/2 pęczka),
·      30g słoniny,
·      sól i pieprz,
·      filet z piersi indyka usmażony na oliwie z odrobiną masła.

Przygotowanie:

Rosół zagotować. Słoninę utrzeć na tarce (da się!) i potem rozetrzeć z siekaną pietruszką na w miarę jednolitą masę. Do rosołu dodać słoninę z pietruszką, marchewki, seler, ziemniaki, fasolę. Wszystko doprawić i gotować przez 90 minut. Następnie dodać sos pomidorowy, oliwę i parmezan gotować przez kolejne 30 minut. Filet z indyka usmażyć na oliwie z odrobina masła. Makaron ugotować. Wszystko razem wymieszać.


Makaron w tej wersji smakuje REWELACYJNIE jest bardzo sycący i daje dużo energii , chłop włoski czy triathlonista – wszystko jedno będzie mieć siłę!

2 komentarze:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa