Makaron ze słonina, fasolą i ziemniakami
Dla włoskiego chłopa i polskiej triathlonistki fot. D.Szymborska |
Nowa książka kucharska – MammaMia – Prawdziwa Kuchnia Włoska.
Autorka - Cristina Bottari opowiada o
jedzeniu, zwyczajach. To nie są zwykłe przepisy – na jednej stronie składniki i
receptura na drugiej obrazek – to jest podróż do Włoch.
Pierwszy przystanek zrobiłam na stronie 56 – makaron. Banalny przepis,
składniki też do kupienia bez problemu (no, może fasoli z plamką albo borlotti
to można się naszukać) cała reszta do kupienia w sklepiku osiedlowym.
Przygotowywanie też proste. Ale jest ALE – sos należy gotować przez 2 godziny!
Jest trenażer w domu jest więcej czasu na wolne gotowanie – tak na „jedyneczkę”
bez mieszania – bo co to za sens wypinać się z trenażera co 5 minut by pójść do
kuchni i zamieszać w garnku.
To przepis z tych, gdzie jak już dodamy wszystkie składniki, wymieszamy
to nic tylko czekać i głodnieć.
Autorka pisze, że jest to danie chłopów włoskich. Może i być dla chłopów
oni mieli duży wysiłek fizyczny więc i mi się przyda!
Przepis zmodyfikowałam robiąc podmiankę fasoli na tą z plamką – wyszła idealnie
więc mogę polecać, dodałam też więcej parmezanu bo sos wydawał mi się zbyt mało
gęsty.
Prosto, pysznie i na pewno slow foodowo fot. D.Szymborska |
Składniki (6 porcji):
·
500g makaronu (może być taki jak
na łazanki albo taki jak na zdjęciu – wyszło super smacznie),
·
puszka fasoli z plamką (odcedzić),
·
0.5l rosołu z kurczaka (domowy –
miałam w zamrażalniku),
·
2 łodygi selera naciowego (obrane
i pokrojone),
·
2 marchewki (obrane i pokrojone w
talarki),
·
2 ziemniaki (obrane i pokrojone w
kostkę),
·
8 łyżek startego parmezanu,
·
6 łyżek sosu pomidorowego,
·
4 łyżki oliwy,
·
natka pietruszki (1/2 pęczka),
·
30g słoniny,
·
sól i pieprz,
·
filet z piersi indyka usmażony na
oliwie z odrobiną masła.
Przygotowanie:
Rosół zagotować. Słoninę utrzeć na tarce (da się!) i potem rozetrzeć z
siekaną pietruszką na w miarę jednolitą masę. Do rosołu dodać słoninę z
pietruszką, marchewki, seler, ziemniaki, fasolę. Wszystko doprawić i gotować
przez 90 minut. Następnie dodać sos pomidorowy, oliwę i parmezan gotować przez
kolejne 30 minut. Filet z indyka usmażyć na oliwie z odrobina masła. Makaron
ugotować. Wszystko razem wymieszać.
Makaron w tej wersji smakuje REWELACYJNIE jest bardzo sycący i daje
dużo energii , chłop włoski czy triathlonista – wszystko jedno będzie mieć
siłę!
smacznie:)
OdpowiedzUsuńa jak ma być :)
Usuń