Makaron z rozmarynem, szpinakiem i orzechami
Pyszny makaron ze szpinakiem, serem, rozmarynem, orzechami i u nas też z kurczakiem bo białka było za mało fot. D.Szymborska |
Oj jak ja lubię przepisy Jamiego Oliviera. Są takie proste i mają takie
fajne smakowe połączenia! Z reguły jak gotuję coś z jego książki kucharskiej to
myślę sobie – to takie oczywiste, tylko dlaczego na to nie wpadłam! Podobnie
jest przy tym daniu – makaron z zapiekanym serem – a ten „myk” z wrzuceniem
świeżego szpinaku do gotującego się makaronu – WOW! Właśnie o to chodzi w
gotowaniu, o pomysł i w efekcie smak!
Tym razem na nasze talerze trafiła wersja zmodyfikowana. Wszystko
gotowane zgodnie z przepisem ale….więcej rozmarynu do sera, i prażone orzechy
włoskie do posypania już wyłożonego na talerze makaronu.
Makaron można podgrzewać!
Składniki
(dla 4 osób):
· 250g pudełko drewniane z
serem camembert – MUSI BYĆ DREWNIANE bo na tym polega cały przepis by upiec ser
w piekarniku i potem łyżką nałożyć na makaron,
· 2 ząbki czosnku,
· duża
garść świeżego
rozmarynu,
· 100g parmezanu
· 400g makaronu – rigatoni
najlepiej się do tego nadaje,
· 250g liści świeżego
szpinaku,
· oliwa, sól i pieprz,
opcjonalnie dla mięsożerców - 300g filetu z piersi kurczaka podsmażonego na oliwie z solą i pieprzem ale bez innych przypraw!
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180
stopni. Wyciągnąć ser z folii, przełożyć do drewnianego opakowania. Odciąć
górną warstwę sera, położyć na niej posiekany czosnek i rozmaryn. Zabełtać,
dodać troszkę oliwy.
Utrzeć parmezan troszkę
utartego wsypać do opakowania z serem.
Włożyć ser do piekarnika.
Ponieważ ser wypływa lepiej piec go żaroodpornym naczyniu albo na folii
aluminiowej. Piec około 25 minut. Jak
pieczemy krócej to czosnek jest zbyt intensywny w smaku.
W tym czasie ugotować
makaron – w osolonej wodzie w dużym garnku. Gdy makaron jest już ugotowany
dodać do garnka z wodą szpinak i gotować przez około 10 sekund. Odcedzić.
Na wszelki wypadek zostawić
troszkę wody po gotowaniu makaronu. W garnku w którym gotowaliśmy makaron
wymieszać wszystkie składniki: makaron, szpinak i oliwę. Wyciągnąć ser z
piekarnika. Jeżeli wszystko jest zbyt gęste dodać troszkę wody po
gotowaniu makaronu.
Wsypać parmezan i jeszcze
raz delikatnie zamieszać. Nałożyć na talerze. Na koniec dołożyć pieczony
camembert na poszczególne makaronowe porcje.
świetne danie:)
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie :)
UsuńEj świetny przepis ;-) Podkradam ;-)
OdpowiedzUsuńgotuj, gotuj jak jest szpinak to się nadaje prawda? :)
Usuń