TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z rozmarynem, szpinakiem i orzechami

Pyszny makaron ze szpinakiem, serem, rozmarynem, orzechami i u nas też z kurczakiem bo białka było za mało fot. D.Szymborska


Oj jak ja lubię przepisy Jamiego Oliviera. Są takie proste i mają takie fajne smakowe połączenia! Z reguły jak gotuję coś z jego książki kucharskiej to myślę sobie – to takie oczywiste, tylko dlaczego na to nie wpadłam! Podobnie jest przy tym daniu – makaron z zapiekanym serem – a ten „myk” z wrzuceniem świeżego szpinaku do gotującego się makaronu – WOW! Właśnie o to chodzi w gotowaniu, o pomysł i w efekcie smak!

Tym razem na nasze talerze trafiła wersja zmodyfikowana. Wszystko gotowane zgodnie z przepisem ale….więcej rozmarynu do sera, i prażone orzechy włoskie do posypania już wyłożonego na talerze makaronu.

Makaron można podgrzewać!




Składniki (dla 4 osób):

·      250g pudełko drewniane z serem camembert – MUSI BYĆ DREWNIANE bo na tym polega cały przepis by upiec ser w piekarniku i potem łyżką nałożyć na makaron,
·      2 ząbki czosnku,
·      duża garść świeżego rozmarynu,
·      100g parmezanu
·      400g makaronu – rigatoni najlepiej się do tego nadaje,
·      250g liści świeżego szpinaku,
·      oliwa, sól i pieprz,
opcjonalnie dla mięsożerców - 300g filetu z piersi kurczaka podsmażonego na oliwie z solą i pieprzem ale bez innych przypraw!


Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyciągnąć ser z folii, przełożyć do drewnianego opakowania. Odciąć górną warstwę sera, położyć na niej posiekany czosnek i rozmaryn. Zabełtać, dodać troszkę oliwy.

Utrzeć parmezan troszkę utartego wsypać do opakowania z serem.

Włożyć ser do piekarnika. Ponieważ ser wypływa lepiej piec go żaroodpornym naczyniu albo na folii aluminiowej. Piec około 25 minut.  Jak pieczemy krócej to czosnek jest zbyt intensywny w smaku.

W tym czasie ugotować makaron – w osolonej wodzie w dużym garnku. Gdy makaron jest już ugotowany dodać do garnka z wodą szpinak i gotować przez około 10 sekund. Odcedzić.

Na wszelki wypadek zostawić troszkę wody po gotowaniu makaronu. W garnku w którym gotowaliśmy makaron wymieszać wszystkie składniki: makaron, szpinak i oliwę. Wyciągnąć ser z piekarnika. Jeżeli wszystko jest zbyt gęste dodać troszkę wody  po gotowaniu makaronu.


Wsypać parmezan i jeszcze raz delikatnie zamieszać. Nałożyć na talerze. Na koniec dołożyć pieczony camembert na  poszczególne makaronowe porcje.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa