17 grudnia 2014

Słodki mus ze śliwek kalifornijskich

Mus ze śliwek kalifornijskich - na słodko jako dodatek do owsianek, jaglanek, pierników fot. D.Szymborska


Cóż pierniczków nie piekę to mogę zrobić nadzienie do nich! Albo jeszcze lepiej mus do owsianki o świątecznym smaku i zapachu!

Pamiętałam z warsztatów poświęconych przygotowywaniu śliwek kalifornijskich, że można je podawać jako sos do mięs, to czemu nie pokombinować i nie zrobić z nich słodkiego musu, który nadawać będzie się do: pierniczków (nie mam już co nim nasmarować bo zjadłam mój swimmingowy i różowy), do owsianki, do jaglanki. Wreszcie może też być słoiczkowym prezentem! Ja to zawsze wszystko przygotowuję w ilościach dla pułku wojska. Inna sprawa, że jakoś za dużo nie zostaje, może w nocy przychodzi ten „pułk” i wyjada z lodówki?

Jedyną wadą tego pysznego musu jest to, że domywanie garnka i blendera do szybkich nie należy. Za to wiadomo, jak coś jest tak lepkie to będzie wydajne! Z 0.5kg śliwek kalifornijskich, 0.5l wina czerwonego i kilku łyżek miodu otrzymałam 3 słoiczki po 150ml.

Nie mogłam się powstrzymać – blender w kolorze musu! No dobra śliwki przez gotowanie, nawet w winie tracę trochę swojego śliwkowego koloru, co nie zmienia faktu, że blender jest śliwkowy!



Śliwki w śliwkowym blenderze Sencor fot. D.Szymborska


Składniki:

·      500g śliwek kalifornijskich,
·      0.5l wina czerwonego wytrawnego,
·      kilka łyżek naturalnego miodu (ja używałam miodu z gryki).

Przygotowanie:

Śliwki zalać winem, dodać miód. Gotować na małym ogniu przez około 1godzinę. Ostudzić, włożyć do lodówki tak by smaki się „przegryzły”. Na drugi dzień gotować na małym ogniu. Gdy zauważymy, że nie da się już mieszać łyżką w garnku, można dolać trochę wrzątku. Przełożyć wszystko do blendera, blendować aż do uzyskania jednolitej masy. Ja do śliwek używałam śliwkowego blenedera Sencor.


Słoiki ugotować, zakrętki również. Mus przełożyć do garnka. Warto wykorzystać wrzątek z gotowania słoików do zalania blendera – łatwiej będzie go domyć. Słoiki i nakrętki wytrzeć do sucha. Mus gotować na małym ogniu. Nałożyć do słoiczków, zakręcić i ustawić dnem do góry aż do ostygnięcia. Garnek można wylizać!

2 komentarze:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa