Słodki mus ze śliwek kalifornijskich
Mus ze śliwek kalifornijskich - na słodko jako dodatek do owsianek, jaglanek, pierników fot. D.Szymborska |
Cóż pierniczków nie piekę to mogę zrobić nadzienie do nich! Albo
jeszcze lepiej mus do owsianki o świątecznym smaku i zapachu!
Pamiętałam z warsztatów poświęconych przygotowywaniu śliwek
kalifornijskich, że można je podawać jako sos do mięs, to czemu nie
pokombinować i nie zrobić z nich słodkiego musu, który nadawać będzie się do:
pierniczków (nie mam już co nim nasmarować bo zjadłam mój swimmingowy i
różowy), do owsianki, do jaglanki. Wreszcie może też być słoiczkowym prezentem!
Ja to zawsze wszystko przygotowuję w ilościach dla pułku wojska. Inna sprawa,
że jakoś za dużo nie zostaje, może w nocy przychodzi ten „pułk” i wyjada z
lodówki?
Jedyną wadą tego pysznego musu jest to, że domywanie garnka i blendera
do szybkich nie należy. Za to wiadomo, jak coś jest tak lepkie to będzie
wydajne! Z 0.5kg śliwek kalifornijskich, 0.5l wina czerwonego i kilku łyżek
miodu otrzymałam 3 słoiczki po 150ml.
Nie mogłam się powstrzymać – blender w kolorze musu! No dobra śliwki
przez gotowanie, nawet w winie tracę trochę swojego śliwkowego koloru, co nie
zmienia faktu, że blender jest śliwkowy!
Śliwki w śliwkowym blenderze Sencor fot. D.Szymborska |
Składniki:
·
500g śliwek kalifornijskich,
·
0.5l wina czerwonego wytrawnego,
·
kilka łyżek naturalnego miodu (ja
używałam miodu z gryki).
Przygotowanie:
Śliwki zalać winem, dodać miód. Gotować na małym ogniu przez około
1godzinę. Ostudzić, włożyć do lodówki tak by smaki się „przegryzły”. Na drugi
dzień gotować na małym ogniu. Gdy zauważymy, że nie da się już mieszać łyżką w
garnku, można dolać trochę wrzątku. Przełożyć wszystko do blendera, blendować
aż do uzyskania jednolitej masy. Ja do śliwek używałam śliwkowego blenedera
Sencor.
Słoiki ugotować, zakrętki również. Mus przełożyć do garnka. Warto
wykorzystać wrzątek z gotowania słoików do zalania blendera – łatwiej będzie go
domyć. Słoiki i nakrętki wytrzeć do sucha. Mus gotować na małym ogniu. Nałożyć
do słoiczków, zakręcić i ustawić dnem do góry aż do ostygnięcia. Garnek można
wylizać!
ten mus musi smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńoj tak:) nie bez powodu pisałam o wylizywaniu garnka :)
Usuń