Małe ośmiorniczki z papryką i makaronem
Super smaczne ośmiroczniki fot. D.Szymborska |
Miała być jedna duża ośmiornica, ale nigdzie nie było, wciąż pustki
poświąteczne w sklepach, dlatego kilogram małych ośmiorniczek. Wyszło
przepysznie. Przepis bazujący na tym z MammaMia, choć nie zabrakło usprawnień w
s postaci wina i czosnku.
Myślę, że ośmiornica też by była pyszna, pewność mam co do małych
ośmiorniczek – te „baby” smakowały wyśmienicie!
Kolejny przepis do którego będę wracać bo to moje smaki – owoce morza,
makaron a połączenie z papryką świetne!
Wyborny ośmiorniczkowo - paprykowy sos fot. D.Szymborska |
Składniki (4 porcje):
·
400 g makaronu,
·
1kg małych ośmiorniczek,
·
1 czerwona papryka,
·
1 żółta papryka,
·
natka pietruszki,
·
oliwa,
·
białe wytrawne wino,
·
czosnek,
·
sól i pieprz,
·
ostra papryczka,
·
pecorino.
Przygotowanie:
Ośmiorniczki umyć starannie. W rondelku na oliwie usmażyć ośmiorniczki
(pokrojone – głowa oddzielnie macki oddzielnie). Po kilku minutach zmniejszyć
ogień, i dusić pod przykryciem przez 40 minut. Dodać trochę białego wina, dalej
dusić. Odparować wodę/wino. Paprykę umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na
oliwie, posolić, dolać ½ szklanki wody, dalej dusić. Dodać podsmażony czosnek.
Połączyć paprykę z ośmiorniczkami, dodać ostrą papryczkę (bez pestek) i natkę
pietruszki (posiekaną). Wszystko starannie wymieszać, podawać z tartym serem
pecorino.
Trzeba uważać z ilością ostrej papryczki, czasem 1/3 wystarczy, można
ją też zastąpić płatkami chilli.
Przepyszny makaron! Obawiałam się, żeby ośmiorniczki nie były gumowate-
nie były, były miękkie, sprężyste, o cudownym aromacie wina i papryki – pycha!
Komentarze
Prześlij komentarz