Makaron z mulami
Prosty, smaczny, szybki czyli idealny makaron na po treningu fot. D.Szymborska |
Prosty, pyszny te dwa słowa najlepiej go charakteryzują. Makaron z
mulami to jedno z tych dań, które nie wymaga zbyt dużo uwagi, jest
nieskomplikowane ale smakuje wybornie!
Coś dla tych co się śpieszą – mule gotuje
się w czasie gotowania makaronu! Coś idealnego na po treningu – węgle są i białko też.
Tłuszczu nie zabraknie bo mule
smażymy na oliwie i posypiemy jeszcze parmezanem.
Żeby nie było, że bez warzyw –
jest główka czosnku na 4 porcje i pęczek albo doniczka (a właściwie to co w
doniczce) pietruszki.
Składniki (dla 4 głodnych osób):
·
400g makaronu,
·
500g muli mrożonych,
·
50g parmezanu,
·
główka czosnku,
·
pęczek natki pietruszki,
·
0.5l białego wytrawnego wina,
·
oliwa extra virgine (im lepsza tym
lepszy będzie smak).
Przygotowanie:
Wstawić wodę do gotowania. W tak zwanym międzyczasie, posiekać drobno
czosnek i pietruszkę. Czosnek podsmażyć na oliwie, uważać żeby nie spalić,
dodać mule i białe wino. Zagotować i redukować powoli. Dodać pietruszkę. Ugotować
makaron i wymieszać z mulami i parmezanem
Opcjonalnie można dodać również świeżą, ostrą papryczkę (do gotujących się w winie muli).
Komentarze
Prześlij komentarz