Omlet białkowy z rukolą
Dużo, smacznego białka fot. D.Szymborska |
Nie trzeba dosypywać sztucznych składników by organizmowi dostarczyć
białka, żadna puszka z proszkiem nie zastąpi dobrego smaku białkowego omletu. Tutaj
w wersji dla bardzo głodnych z rana – z dodatkiem odrobiny tartego sera
pecorino (bo akurat był w lodówce). Rukola dodaje świeżości i chrupkości.
To będzie ciężki ale fajny dzień! Omlet z 3 białek, garści rukoli,
odrobiny sera i masła. Oczywiście smażyłam na mojej żelaznej patelni i
dopiekałam w piekarniku!
Składniki (na jeden sporej wielkości omlet):
·
3 białka,
·
garść umytych liści rukoli,
·
szczypta sera pecorino – dzięki temu
nie trzeba omletu solić,
·
odrobina masła do smażenia.
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Rozpuścić na patelni masło. Rozgrzać
piekarnik (na max). Wylać białka na patelnię, poczekać aż się zetną od dołu,
posypać serem i włożyć do piekarnika na najwyższą półkę. Poczekać aż omlet
będzie gotowy. Pamiętać o tym, że rączka patelni parzy i użyć ściereczki albo
rękawicy! Nałożyć omlet na talerz, dołożyć rukolę i złożyć na pół! Smacznego
sportowego wszystkim!
Jeszcze nie robiłam, ale muszę spróbować, jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuń