Makaron z ricottą i brokułami
Włoski, pyszny makaron na obiad albo kolację fot. D.Szymborska |
Dalej nie mogę wyjść z zachwytu – taka fajna książka kucharska. Na
razie wypróbowuję tylko makarony ale powoli ich lista się kończy więc będzie
więcej włoskich eksperymentów w mojej kuchni.
Tym razem szybki i włoski przepis! Książka – MammaMia – sos brokułowy.
Nie było obrazków, trzeba było improwizować. Zdecydowanie wolę jak w książce
kucharskiej jest ilustracja przedstawiająca potrawę. Nie zawsze wszystko jest
opisane w przepisie, a tak zerkam na zdjęcie i już sobie wyobrażam co i jak ma
wyglądać.
Tutaj było trudniej ale wyszło bardzo smacznie! Ba nawet pysznie!
Przepis na tyle szybki, że jak nie potrzebujecie dodatkowego smażonego na
oliwie kurczaka to sos można przygotować w czasie gotowania makaronu!
Składniki (dla 4 osób):
·
1 opakowanie ricotty – 250g,
·
1 i ½ kwiatu brokułowego albo
jeden duży, albo jak mrożone to tak 200g,
·
sól, pieprz,
·
papryczka chilli,
·
3 ząbki czosnku,
·
oliwa,
·
400g makaronu,
·
opcjonalnie smażony na oliwie
filet z piersi kurczaka w średniej wielkości kawałeczkach.
Przygotowanie:
Wstawić wodę do gotowania – w dwóch garnkach. Na patelni rozgrzać
oliwę. Papryczkę chilli posiekać, zabki czosnku obrać z łupinek. Smażyć na
patelni chilli i czosnek. W jednym garnku wodę posolić i dodać odrobinę cukru.
Wrzucić na 3 minuty świeże brokuły (bez łodyg, same kwiaty). Odlać 200ml wody z
gotowania brokułów. Odcedzić i przelać zimną wodą. W drugim garnku wodę osolić
i ugotować makaron. Z patelni zdjąć ząbki czosnku – wyrzucić. Brokuły posiekać
na niezbyt małe kawałki. Podsmażyć na oliwie razem z chilli, dodać ricottę.
Odcedzić makaron. Wymieszać razem z sosem. Podawać bez parmezanu, uwaga w mojej
wersji to danie było całkiem ostre! Papryczki chilli są zdradliwe! Jeżeli
chcemy jeść w wersji mięsnej to kurczaka (już wcześniej usmażonego) dodać do
brokułów przed nałożeniem ricotty. Smacznego sportowego!
Komentarze
Prześlij komentarz