Owsianka z grantem hit od 2 lat
Owsianka z grantem na dobry początek tygodnia fot. D.Szymborska |
Grudzień 2012 – moje owsianki są odkryciem nie tylko kulinarnym ale też
life stylowym. Pisze o nich Twój Styl.
Przez ostatnie lata bardzo dużo się zmieniło, owsianka weszła do kanonu
zdrowych śniadań.
Ogromnie się z tego cieszę. Coraz rzadziej jest kojarzona z obrzydliwą
bezsmakową breją.
Moi czytelnicy, biegacze, triathloniści szaleją z kombinacjami
smakowymi, zmieniają dodatki, eksperymentują (ja też) z różnymi rodzajami mleka. Jedynie płatki
owsiane pozostają bez zmian.
Owsianka z grantem wciąż jest dla mnie hitem, na szczęście naukowcy nie
zmienili zdania – granat jest bardzo zdrowym owocem! To całe szczęście bo ja
nie tylko to, że taki zdrowy jest tak bardzo lubię ale też to jak smaczny jest!
Przepisów na owsiankę nigdy za dużo, dlatego tym, którzy pomimo dwóch
lat intensywniej owsiankowej kampanii jeszcze się nie zabrali do zrobienia tego
pysznego śniadania podaję przepis.
Składniki (dla 1 osoby):
·
125ml – może być woda, mleko
krowie, mleko sojowe, ryżowe (nie robiłam na migdałowym jeszcze więc nie wiem),
·
łyżeczka masła orzechowego,
·
3 łyżki płatków owsianych
(byłskawiczne, górskie, albo te moje ulubione z M&S),
·
dodatki
Przygotowanie:
Do garnka nalać płyn, dodać masło orzechowe i płatki. Gotować na małym
ogniu ciągle mieszając tak by owsianka się nie przypaliła i nie przywierała do
dan. Podawać z dowolnymi dodatkami – u mnie dziś rocznicowo była z granatem!
Smacznego sportowego wszystkim!
i to dowód na to, że w prostocie tkwi smak :)
OdpowiedzUsuńpewno:) co nie zmienia faktu, że czasem fajnie jest poszaleć z połączeniami smakowymi, technikami kulinarnymi...
Usuńale co dobra owsianka to dobra owsianka :)