TRYB JASNY/CIEMNY

Kulasina – góralskie jednogarnkowe danie

Kulasina - zdjęcie wysyłane do koleżanki, która wigilię reporterska spędza w Anglii fot. D.Szymborska


Byłam już na trzech wigiliach, dziś czwarta, jutro piąta. Każda inna, różni ludzie, mniej lub bardziej niespotykane jedzenie.

Na obrazku kulasina – zupa/danie/główne przygotowywana przez cały rok na Podhalu. Znajomy góral – reporter ją ugotował. Ostatnio modne są farmerskie placki z Francji, włoskie jedzenie pasterzy to czemu nie promować mody na kulasinę? Do tego nie trzeba jechać w góry żeby kupić wszystkie składniki.

To mody na kulasinę potrzeba jeszcze pomysłu jak ją podawać, myślę, że w chlebie byłoby fajnie, bo tak „zwyczajnie” to nie wygląda atrakcyjnie, mimo, że świetnie smakuje.

Przepisu wysłuchałam ale jeszcze nie zdążyłam wypróbować. W jego wersji było smacznie, jednak trzeba wziąć pod uwagę lata praktyki, choć i tak mówił, że jego mama robiła najlepszą kulasinę….

To danie bardzo sycące, proste i czasochłonne. Zaletą jest a) możliwość wielokrotnego podgrzewania b) można kulasinę nawet podsmażyć.

Przepis przedstawia się następująco:




Góralskie danie jednogarnkowe fot. D.Szymborska


Składniki:

·      Ziemniaki,
·      Boczek,
·      Cebula,
·      Woda,
·      Sól i pieprz.

Przygotowanie:


Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce – drobne oczka. Wycisnąć. Wodę zagotować w dużym garnku, posolić. Ziemniaki wrzucać na wrzątek, małymi porcjami tak by je ugotować na raty. Cebulę zeszklić, boczek wytopić. Do garnka przełożyć: ziemniaki, boczek i cebulę, dolać wody i gotować na małym ogniu. Zdaniem górala kulasina najlepiej smakuje na drugi dzień. Należy ją trochę pogotować, odparować (by była jeszcze bardziej gęsta) następnie podsmażyć na patelni.

Komentarze

  1. jest boczuś, jest dobrze ;-) a że jednogarnkowe to jeszcze lepiej (mniej zmywania) :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam tą potrawę od dziecka :-) nie ma nic pyszniejszego niż przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie Mimo iż była robiona na wszelakie sposoby, to moją miłością jest kulasina z przetopionym masłem i cukrem natomiast mojej mamy i siostry ze zasmarzka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa