17 marca 2015

Chukandar Gosht – czyli wołowina z burakami i kardamonem

Nie wygląda a smakuje....fot. D.Szymborska


Wciąż eksploatuję pisemko Good Food. Mimo, że już połowa marca, nie ukazał się jeszcze drugi (obiecany i opłacony) numer w mojej prenumeracie. Czekam, czekam a w między czasie kończą mi się przepisy, bo a) nie piekę, b) skreślam receptury w których używane są kostki bulinowe.

Wołowina z burakami była pyszna, świetnie smakowała na kolację jak i na zimno, do pudełka. Podana z ryżem stanowiła pyszne danie. Jedna porcja to około 300kcal (do tego trzeba doliczyć porcję ryżu). Przepis w Good Food moim zdaniem był na dwie a nie 3 porcje, dlatego podwoiliśmy ilość gotowanych składników. Zadziałało – wyszło 5 solidnych porcji!

By uporać się z przygotowaniem tego dania trzeba mieć minimum 2 godziny, większą część czasu nie trzeba nic robić tylko czekać aż wołowina zmięknie.

Składniki (na 5 porcji):


Świeże pomidory zdecydowałam się jednak zastąpić tymi z puszki fot. D.Szymborska

·      3 łyżki oleju słonecznikowego,
·      5 ziaren kardamonu (zielonego),
·      ½ laski cynamonu,
·      2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego,
·      2 łyżeczki nasion kolendry,
·      3 cebule (czerwone),
·      główka czosnku (startego na tarce),
·      3cm kawałek imbiru (starty na tarce),
·      puszka pomidorów (krojone bez dodatku koncentratu),
·      odrobina chilii w proszku,
·      800g wołowiny,
·      800g buraków,
·      limonka,
·      ryż ugotowany na sypko.

Przygotowanie:

Wołowinę umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Buraki obrać i zetrzeć na tarce. Ja robię używam rękawiczek – dzięki temu nie muszę się martwić o domywanie rąk. Cebulę pokroić w piórka.

Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać kardamon, cynamon, kolendrę, kmin. Poczekać aż zaczną skwierczeć. Dorzucić cebulę, poczekać aż lekko zbrązowieje. Dodać czosnek i imbir. Starannie zamieszać i dodać pomidory. Smażyć chwilę, dodać sól, chilii, wrzucić wołowinę, zamieszać i gotować przez 10 minut pod przykryciem. Dodać buraki, wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować przez 75 minut. Mieszać od czasu do czasu. Nałożyć na talerze, skropić sokiem z limonki. Pyszne energetycznie rozgrzewające danie!

6 komentarzy:

  1. Przepis fajny :)
    Trochę czasochłonny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niby tak, ale dużo tarcia i trochę krojenia ale reszta "sama" się gotuje, trzeba tylko doglądać :)

      Usuń
  2. Ale bardzo duże bogactwo witamin, minerałów i polifenoli. Zwłaszcza to jest ważne teraz w okresie przedwiośnia, kiedy nasz organizm musi mieć dostarczone dużo tak cennych składników. W cebuli jest kwercetyna, w czosnku ajoen, w burakach betaina. Chili pomaga w metabolizmie organizmu przez zawartość kapsaicyny. Także rewelacja. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, jedna sprawa to zdrowy skład, a druga równie ważna to świetny smak :) Pierwsze wynika ze składników, co do drugiego trzeba się samemu przekonać i przygotować danie :)

      Usuń
  3. Swietnie wygląda , az chce sie jesc.

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa