Ziołowa zupa z kurczakiem i fasolą
To porcja z tych większych fot. D.Szymborska |
Czasem jest tak, że wynajduję przepis, wydaje mi się, że będzie to
super pyszne danie. Zrobię zakupy i gdy zaczynam gotować, to nagle orientuję
się, że smak potrawy nie zmierza w takim jakbym chciała kierunku. Cięcie, już
nie gotuję według przepisu, już improwizuje. Efekt? Różnie, raz smacznie, raz
tak, że o tym na blogu nie napiszę.
Aromatyczna zupa z kurczakiem, kukurmą i fasolą zdecydowanie mi się
udała. Aż ciężko przestać ją jeść. A miała być na dwa dni – nie będzie.
Czas gotowania to około półtorej godziny, przy założeniu, że tak jak ja
mamy bulion. Ot rozmroziłam litr rosołu i było na czym zupę gotować.
Zamysłem było przygotowanie zupy, która będzie obiadem, nawet dla
osoby, która nie jest na diecie. Miało być lekko ale sycąco, miało być smacznie
ale nie tłusto, miało być mięsnie ale delikatnie, miało być ciekawie ale nie
ogłuszająco smakiem. Tak wyszło! W zależności od porcji jaką zaserwujemy, zupa
może stanowić jednogarnkowe danie główne albo pozostać zupą, gdy wyserwujemy
małą porcję.
Składniki (na 4 porcje obiadowe albo 7 zupnych):
Bardzo smacznie, to nie żaden krem - papka, tylko pyszna, elegancka zupa fot. D.Szymborska |
·
4 udka z kurczaka zagrodowego,
·
2 marchewki,
·
1 cebula,
·
1 litr rosołu (domowego!!!),
·
2 łyżki kukurmy,
·
1 łyżka mąki kukurydzianej,
·
oliwa,
·
sól morska,
·
pieprz świeżo mielony,
·
fasola z puszki (u mnie taka z
oczkiem),
·
świeże listki szałwii i tymianku.
Przygotowanie:
Udka z kurczaka obrać ze skóry, rozgrzać oliwę, mięso oprószyć solą i smażyć
tak by się zrumieniło. Nie trzeba się martwić tym, czy jest surowe w środku bo
będziemy je gotować w rosole. Rosół podgrzać, uważać by gotował się na małym
ogniu, po to by był klarowny. Mięso oddzielić widelcem od kości, takie porwane
kawałki wrzucić do rosołu. Na pozostałej oliwie ze smażenia kurczaka zeszklić
cebulę (posiekaną), dodać pokrojoną w półtalarki marchewkę. Dodać kukurmę, wymieszać starannie, dodać
mąkę kukurydzianą i znów wymieszać. Dorzucić liście ziół, znów wymieszać. Na
koniec smażyć chwilę z odsączoną fasolą. Wszystko przełożyć do garnka z zupą.
Gotować przez 30 minut.
Pyszna zupa, kolorowa, wiosenna, lekka a smak wyśmienity!
Coś mi się wydaję, że się skusze, to takie smaki zupełnie w moim stylu. Chociaż osobiście preferuje kremy-papki :)
OdpowiedzUsuńoj dobra ta zupa:) szałwia, tymianek i kukurma to dobre połączenia smakowe...
UsuńMuszę taką zrobić ;)
OdpowiedzUsuńzrób:) jak masz ochotę to podeślij zdjęcie :) ucieszę się :)
UsuńNie jadłam takiej zupki :)
OdpowiedzUsuń