2 marca 2015

Ziołowa zupa z kurczakiem i fasolą

To porcja z tych większych fot. D.Szymborska


Czasem jest tak, że wynajduję przepis, wydaje mi się, że będzie to super pyszne danie. Zrobię zakupy i gdy zaczynam gotować, to nagle orientuję się, że smak potrawy nie zmierza w takim jakbym chciała kierunku. Cięcie, już nie gotuję według przepisu, już improwizuje. Efekt? Różnie, raz smacznie, raz tak, że o tym na blogu nie napiszę.

Aromatyczna zupa z kurczakiem, kukurmą i fasolą zdecydowanie mi się udała. Aż ciężko przestać ją jeść. A miała być na dwa dni – nie będzie.

Czas gotowania to około półtorej godziny, przy założeniu, że tak jak ja mamy bulion. Ot rozmroziłam litr rosołu i było na czym zupę gotować.

Zamysłem było przygotowanie zupy, która będzie obiadem, nawet dla osoby, która nie jest na diecie. Miało być lekko ale sycąco, miało być smacznie ale nie tłusto, miało być mięsnie ale delikatnie, miało być ciekawie ale nie ogłuszająco smakiem. Tak wyszło! W zależności od porcji jaką zaserwujemy, zupa może stanowić jednogarnkowe danie główne albo pozostać zupą, gdy wyserwujemy małą porcję.

Składniki (na 4 porcje obiadowe albo 7 zupnych):



Bardzo smacznie, to nie żaden krem - papka,  tylko pyszna, elegancka zupa fot. D.Szymborska


·      4 udka z kurczaka zagrodowego,
·      2 marchewki,
·      1 cebula,
·      1 litr rosołu (domowego!!!),
·      2 łyżki kukurmy,
·      1 łyżka mąki kukurydzianej,
·      oliwa,
·      sól morska,
·      pieprz świeżo mielony,
·      fasola z puszki (u mnie taka z oczkiem),
·      świeże listki szałwii i tymianku.

Przygotowanie:

Udka z kurczaka obrać ze skóry, rozgrzać oliwę, mięso oprószyć solą i smażyć tak by się zrumieniło. Nie trzeba się martwić tym, czy jest surowe w środku bo będziemy je gotować w rosole. Rosół podgrzać, uważać by gotował się na małym ogniu, po to by był klarowny. Mięso oddzielić widelcem od kości, takie porwane kawałki wrzucić do rosołu. Na pozostałej oliwie ze smażenia kurczaka zeszklić cebulę (posiekaną), dodać pokrojoną w półtalarki marchewkę.  Dodać kukurmę, wymieszać starannie, dodać mąkę kukurydzianą i znów wymieszać. Dorzucić liście ziół, znów wymieszać. Na koniec smażyć chwilę z odsączoną fasolą. Wszystko przełożyć do garnka z zupą. Gotować przez 30 minut.


Pyszna zupa, kolorowa, wiosenna, lekka a smak wyśmienity!

5 komentarzy:

  1. Coś mi się wydaję, że się skusze, to takie smaki zupełnie w moim stylu. Chociaż osobiście preferuje kremy-papki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj dobra ta zupa:) szałwia, tymianek i kukurma to dobre połączenia smakowe...

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. zrób:) jak masz ochotę to podeślij zdjęcie :) ucieszę się :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa