TRYB JASNY/CIEMNY

Tajskie pesto z makaronem i krewetkami

Super szybkie w przygotowaniu i super smaczne w smaku fot. D.Szymborska


To coś dla tych co są głodni i nie chcą spędzić w kuchni więcej niż 20 minut. Serio! To jest szybkie gotowanie. Nie jak u Jamiego – 15 minut, tylko o 5 więcej ale za to jaki efekt! Przepis pochodzi z Good Food Polska, a pomysł na tak proste pesto – super i z pewnością będziemy go powtarzać w naszej kuchni. Na obrazku i w talerzu wersja z makaronem jajecznym, zamierzam jednak jeszcze testować z ryżowym albo sojowym, moim zdaniem też będzie idealnie i może jeszcze bardziej zielono!

Tak jak w przypadku wielu przepisów, czytam, że spędzę w kuchni godzinę, a okazuje, że po dwóch końca gotowania nie widać, tak tutaj prawdziwe 20 minut od wejścia do kuchni do wyjścia z kuchni z parującym talerzem! Z wyliczeń dietetyka wynika, że jedna porcja to ponad 400 kcal, a w tym około 25g białka, 40g węglowodanów i mniej niż 20g tłuszczu.

Pysznie, egzotycznie a co ważne taki makaron daje siłę do treningów. Tylko próbowałam bo akurat jadłam zupę a makaron pszenny, jajeczny nie wpisuje się w moją dietę. Smak wyśmienity, zrobię podmiankę makaronu i będzie równie pysznie i dietetyczniej!

Składniki (3 porcje):


Tak powstaje tajskie pesto fot. D.Szymborska


·      16 krewetek – bardzo ważne jest to by kupić szare – to są te surowe a nie już wcześniej ugotowane – to ma znaczenie dla smaku, tekstury…
·      250g makaronu jajecznego.
·      Puszka orzeszków ziemnych niesolonych (100g),
·      1 papryczka chilii,
·      2 limonki (jedna sparzona i otarta na tarce, potem wyciśnięta, druga do podania do skropienia gotowego dania),
·      tajska bazylia (paczka lub doniczka),
·      tajska kolendra (paczka),
·      2 łyżki oleju sezamowego,
·      2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:


Makaron ugotować. Do blendera wrzucić kolendrę i bazylię, dodać orzeszki ziemne, sok i skórkę z limonki, wodę (2 łyżki), 1 łyżkę oliwy, olej sezamowy, chili, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Na teflonowej patelni trzeba usmażyć krewetki, tak by były różowe, można lekko posolić, dodać pesto i makaron, wszystko wymieszać starannie. Podawać z cząstką limonki, można jeszcze dodatkowo posypać listkami kolendry.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa