Topinambur czyli jak zrobić najmodniejsze chipsy
Chipsy - wersja solone fot. D.Szymborska |
Plan był taki, zrobię zdrowe chipsy to będzie można chrupać w czasie
oglądania House of Cards. Plan był dobry, ale chipsy najlepiej smakowały jak
były gorące.
Od jakiegoś czasu topinambur jest modny. Jest drogi i wiele restauracji
podaje go w formie chipsów. Smakują mi. To pomyślałam, czemu nie zrobić miski
chipsów, takich do przegryzania. Zrobiłam i zjadłam jako przystawkę a nie
zajadawkę w czasie oglądania serialu.
Wbrew pozorom zrobieni chipsów z topinamburu jest naprawdę proste.
Wystarczy obrać topinambur, tak tak ja z tych co wszystko (figi, marchewki i
pieczarki) obierają ze skórki. Następnie na mandolinie albo jednej ze stron
tarki należy pokroić topinambur na cienkie, prawie przeźroczyste plasterki.
Rozgrzać piekarnik (do maksimum), ułożyć pergamin. I teraz zaczyna się
pracochłonne zajęcie – plasterki należy rozłożyć pojedynczo. Posolić. Gdy się
upieką z jednej strony przewrócić na drugą. Trzeba uważać by ich nie spalić.
Można podawać ze wszystkim, można być jak Top Chef (dziś pierwszy
odcinek nowego sezonu), trzeba pamiętać, że dobrze smakują zaraz po zrobieniu,
nie da się ich zrobić na zapas bo zwyczajnie robią się miękkie i niesmaczne.
Takie na gorąco są wyborne, chrupiące i pyszne!
Składniki:
·
Topinambur
·
Sól.
zdrowie tkwi w prostocie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam chipsy topinambura :). Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJestem zbyt leniwa, aby zrobić te chipsy :)
OdpowiedzUsuń