TRYB JASNY/CIEMNY

Topinambur czyli jak zrobić najmodniejsze chipsy

Chipsy - wersja solone fot. D.Szymborska


Plan był taki, zrobię zdrowe chipsy to będzie można chrupać w czasie oglądania House of Cards. Plan był dobry, ale chipsy najlepiej smakowały jak były gorące.

Od jakiegoś czasu topinambur jest modny. Jest drogi i wiele restauracji podaje go w formie chipsów. Smakują mi. To pomyślałam, czemu nie zrobić miski chipsów, takich do przegryzania. Zrobiłam i zjadłam jako przystawkę a nie zajadawkę w czasie oglądania serialu.

Wbrew pozorom zrobieni chipsów z topinamburu jest naprawdę proste. Wystarczy obrać topinambur, tak tak ja z tych co wszystko (figi, marchewki i pieczarki) obierają ze skórki. Następnie na mandolinie albo jednej ze stron tarki należy pokroić topinambur na cienkie, prawie przeźroczyste plasterki.

Rozgrzać piekarnik (do maksimum), ułożyć pergamin. I teraz zaczyna się pracochłonne zajęcie – plasterki należy rozłożyć pojedynczo. Posolić. Gdy się upieką z jednej strony przewrócić na drugą. Trzeba uważać by ich nie spalić.

Można podawać ze wszystkim, można być jak Top Chef (dziś pierwszy odcinek nowego sezonu), trzeba pamiętać, że dobrze smakują zaraz po zrobieniu, nie da się ich zrobić na zapas bo zwyczajnie robią się miękkie i niesmaczne. Takie na gorąco są wyborne, chrupiące i pyszne!

Składniki:

·      Topinambur

·      Sól.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa