Stir Fry - 炒 – na wiosnę, na zielono, na szybko!
Mało kalorii dużo smaku - stir fry na zielono fot. D.Szymborska |
Dzisiaj (w Warszawie) to z tą wiosną tak różnie, bo raczej ciemniej i
bardziej deszczowo niż słonecznie i ciepło…. To czemu na talerzu nie mieć
wiosny?
Stir Fry czyli krótko smażone warzywa z makaronem ryżowym i marynowanym
indykiem. Wszystko na zielono, na szybko, na wiosnę!
Przepis z tych co powstają w głowie bo akurat w sklepie jest jakiś
produkt. Tym razem był to kalafior romanesco. Taki śliczny, taki zielony. To do
koszyka trafiła zielona papryka, limonki. Potem dołączyły pędy z bambusa i
kiełki fasoli. W domu marynował się filet z indyka. Ot będzie szybko, na dużym
ogniu na wielkiej patelni! Wiosna na talerzu!
Jutro wiem, że nie będę miała chwili na gotowanie, to wolę być
zaopatrzona w pudełko i pałeczki! Zaletą tego makaronu jest to, że świetnie
smakuje na zimno!
Duża micha ryżowych klusek z warzywami fot. D.Szymborska |
Składniki (na 6 porcji):
·
200g filetu z indyka (marynowanego
przez noc w indonezyjskiem sosie),’
·
1 papryka zielona,
·
2 limonki,
·
150g kiełków z fasoli,
·
garść pędów z bambusa (z puszki),
·
1 kalafior romanesco,
·
200g makaronu ryżowego,
·
sos sojowy,
·
sos rybny,
·
olej sezamowy,
Przygotowanie:
Różyczki kalafiora ugotować na parze, zahartować. Paprykę pokroić w
słupki. Kiełki przepłukać wodą. Filet z indyka pokroić w wąskie paseczki i usmażyć.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, po zahartowaniu skropić
olejem sezamowym. Wycisnąć sok z limonek. W woku lub dużej patelni usmażyć
kalafior, paprykę, kiełki, makaron, bambus i indyka. Doprawić mocno sosem
rybnym, sosem sojowym i olejem sezamowym. Wymieszać starannie. Można jeść na
zimno i na gorąco! Super wiosenne danie!
Uwielbiam chinszczyzne ale staram sie jej unikac poniewaz wiekszosc moich ulubionych potraf jest przyrządzane na glebokim tłuszczu
OdpowiedzUsuń