Włoskie roladki z kurczaka i szpinaku
Proste składniki - pyszny smak! fot. D.Szymborska |
Mamma Mia to moja ulubiona, włoska książka kucharska. Super przepisy a
bardziej opowieści kulinarne. Tym razem roladki z kurczaka, popularne w
restauracjach, szykowne (no w miarę) a u mnie jakoś niespotykane na domowym talerzu.
Przepis zaskakująco prosty, przygotowanie szybkie, efekt super! Nie dowierzałam,
że wystarczy piec 25 minut, wolałam użyć termometru – sprawdzić mięso, po to by
przekonać się, że wystarczy piec przez….25 minut!
Ponieważ nie wszyscy moi czytelnicy startują w niedzielę, to myślę, że
taki przepis można wykorzystać na weekendowy obiad. U nas serwowany był z
różnymi dodatkami – kaszą gryczaną i puree z ziemniaków.
Nie mam pojęcia jakby się zachowywały w piekarniku zwykłe wykałaczki,
dlatego użyłam metalowych szpikulców – jeden na roladkę wystarczył.
Składniki (na 6 roladek, 3 większe, 3 mniejsze):
W książce kucharskiej nie było "obrazka" więc nie wiem czy tak to miało wyglądać...w każdym razie wyglądało..fot. D.Szymborska |
·
1 i ½ filetu z całej piersi
wybieganego kurczaka,
·
garść świeżego szpinaku,
·
garść świeżego tymianku,
·
garść świeżego rozmarynu,
·
6 plastróch szynki jamon (miała
być włoska ale ta hiszpańska w sklepie ładniej wyglądała),
·
oliwa,
·
sól.
A po przekrojeniu tak...fot. D.Szymborska |
Przygotowanie:
Mięso umyć, spryskać oliwą i rozklepać tłuczkiem, tak by miało grubość
około 0.5 cm - czyli mocno rozklepać!
Ułożyć na desce, skropić oliwą, doprawić solą, ułożyć umyte liście szpinaku, na
to szynkę i zwinąć roladkę. Naczynie w którym będziemy piec roladki spryskać
oliwą (uwielbiam teraz oliwę w sprayu!), ułożyć roladki. Każdą roladkę posypać
rozmarynem (siekanym) i tymiankiem (bez gałązek). Piekarnik rozgrzać do 200
stopni i piec 25minut. Podawać na liściu
sałaty – tak było w przepisie włoskim, u nas jeszcze doszły ziemniaki i kasza
gryczana.
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń