Wiosenne śniadanie mocy
Wiosna ach to Ty fot. D.Szymborska |
W tle twarożek z rzodkiewką – dietetyczna wersja bez śmietany, na
drugim planie ogórek małosolny, na pierwszym omlet z 2 jajek od wybieganych kur
z szynką i pomidorkami koktajlowymi.
Będzie energii na pół dnia. Wiosna w tym roku tak szaleje z pogodą, że
mój organizm nie za bardzo za nią nadąża. Raz upał raz minusowe temperatury.
A takie, pyszne śniadanie pomoże w czasie długiego dnia. Jak zwykle
zanim, ktoś zacznie wbijać jajka do miski – takie cudowne omlety to wychodzą na
żelaznych patelniach! Takich, które można włożyć do piekarnika! Tak naprawdę to
omlet bardziej się robi w piekarniku niż na palniku!
Składniki (na 1 osobę):
·
2 jajka od wybieganej kury,
·
odrobina masła,
·
2 pomidorki koktajlowe,
·
2 plastry szynki bez konserwantów,
·
1 ogórek małosolny,
·
3 łyżki półtłustego sera białego,
·
4 rzodkiewki.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarniki (na max). Na żelaznej patelni roztopić odrobinę
masła. Wlać jajka, dodać pomidorki pokrojone w ćwiartki i porwane plastry
szynki. Poczekać aż zetnie się dół omletu i włożyć do piekarnika. W tym czasie
utrzeć na tarce (drobne oczka) rzodkiewkę, wymieszać z serem białym. Dzięki
temu, że nie odciskamy rzodkiewki to tworzy fajny serek i nie trzeba dodawać
śmietany.
Dnia pełnego siły wszystkim życzę!
Pysznie:)
OdpowiedzUsuńnie powinno być inaczej :)
Usuńwygląda smakowicie;D mhyyy pychotka:D
OdpowiedzUsuńbo bez mocy co to za życie :)
Usuń