Mocno cytrynowy łosoś z makaronem
Mój ulubiony sposób przygotowywania składników - mieseczki - a potem tylko radość gotowania fot. D.Szymborska |
Do jutra w polskiej blogosferze trwa tydzień polecania blogów (share
week). Podoba mi się ta inicjatywa, tym bardziej, że wielu blogerów stara się nie
zauważać innych, a tutaj trzeba polecić aż trzy blogi.
Dla mnie wybór
jest bardzo trudny, to zanim wybiorę trzy blogi to napiszę o dzieleniu się
jedzeniem – share food. Będzie to prosty przepis, na proste jedzenie, które
świetnie znosi transport w pudełkach. Wczoraj przyjaciółce takie zawiozłam, na
miejscu potrzebujemy jeden garnek i jeden rondelek. Zmywania mało, smaku dużo.
Przypominało to trochę takie gotowanie z półproduktów – w jednym pudełku sos w
drugim makaron. Wszystko się zgadza, tyle, że wcześniej trzeba było to
ugotować!
Łosoś jest bardzo wdzięczną rybą, może i „ograną” ale w wersji z
cytrynową skórką, sokiem i likierem smakuje świetnie! Oczywiście do klasyki
smaku potrzebny był jeszcze koperek. Przygotowanie sosu to 30 minut, podgrzanie
10.
Składniki (4 porcje):
Jak to się pisze - propozycja podania fot. D.Szymborska |
·
400g łososia (udało mi się kupić
śliczny filet, gruby, bez ości),
·
200ml śmietany,
·
pęczek koperku,
·
1 cytryna,
·
60ml likieru cytrynowego,
·
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Cytrynę sparzyć. Skórkę zetrzeć na drobnej tarce, sok wycisnąć i
wymieszać ze skórką. Koperek umyć i posiekać. Łososia pokroić w kostkę. W
rondelku podgrzewać śmietanę z sokiem i skórką z cytryny – cudownie nam zagęści
sos. Dodać likier. Gotować przez chwilę na bardzo małym ogniu. Dodać koperek i
łososia. Bardzo delikatnie mieszać tak by nie zniszczyć sześcianów z ryby.
Doprawić solą i pieprzem. Można od razu podawać z makaronem albo schłodzić i
zanieść przyjaciółce lub przyjacielowi.
Łosoś jest najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńłosoś jest uper, ba wczoraj go jadłam :)
OdpowiedzUsuń