TRYB JASNY/CIEMNY

„Prosto z targu” – nowy koncept Pawła Oszczyka

Start z kurczakiem, burakami i chrzanem fot. D.Szymborska

To co napiszę będzie aktualne tylko do następnej środy. Trzeba szybko podejmować decyzję, albo można w ciemno pójść coś zjeść…..w następny czwartek. Na tym właśnie polega cały pomysł „Prosto z targu” – to oferta lunchowa La Rotisserie polega na tym, że od jutra zamawiać dwu i trzy daniowe lunche, ale żeby było ciekawiej wszyscy mają do wyboru te same 5 obiadowych propozycji. Jest jeden deser, przystawka, zupa i dwa dania główne. Jak ktoś jest bardzo głodny to może zamówić dwa dania główne – pełna dowolność!


Zupa bez zupy fot. D.Szymborska

Zupa w wersji końcowej fot. D.Szymborska


Dziś Paweł Oszczyk zaprosił nas, a bardziej Dyrekcja Hotelu Le Regina, po to by przedstawić nowe menu. Jak łatwo się domyślić przedstawianie oznaczało jedzenie. Dobre jedzenie.

Zawsze coś trzeba wybrać. Moja trójka to: „terrina z królika i gęsiej wątróbki z burakami i estragonem” (wątróbka jest oddzielnie – można zjeść wszystko a ją zostawić – co zrobiłam bo pasztety, wątróbki to coś czego nie jestem w stanie przełknąć.

Potem zupa (filmik na Instagramie TUTAJ), bo zupy uwielbiam, i obiad z zupą jest zawsze lepszy niż taki bez niej! To była „kremowa zupa z białych szparagów, jajko, pastrami z kaczki i trufla”. Tak to się nazywa w menu, a podawane jest w głębokim talerzu, tak by móc się napatrzeć na pastrami z kaczki, jajko, dodatki, a potem kelner nalewa zupę….

Pianka z żurku dodaje uroku i świątecznośći fot. D.Szymborska


Na główne wariacja świąteczna – troć gotowana w temperaturze 40 stopni, pianka z żurku i dużo czosnku niedźwiedziego. Do tego doskonała soczewica, świetnie skomponowane danie, mocne w smaku, ciekawe w strukturze. A pianka z żurku – super pomysł i świetne wykonanie.

To przyszłego wtorku Paweł będzie jeszcze serwował cielęcinę i panna cottę.


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa