Lubelskie pierogi z kaszą i serem
Podsmażane pierogi z kaszą i twarogiem fot. D.Szymborska |
Po warsztatach z Agnieszką Kręglicką wiedziałam, że będę ten przepis
powtarzać w domu! Slow pierogi są pyszne! Niestety niezgodne z moją dietą ale
za to taaakie pyszne. Można zjeść jeden i się cieszyć. Przecież nie trzeba
zjadać od razu 10, choć to trudne zadanie jest!
Przepis Agnieszki oparty jest podobno na tradycyjnym pochodzącym z
Lublina. Nie wiem jak często je się je w
Lubelskiem ale w mazowieckim smakują wybornie.
Można je jeść z wody albo też podsmażane po ugotowaniu.
Składniki (25 sztuk):
Propozycja podania fot. D.Szymborska |
·
300g mąki,
·
1 jajko od wybieganej kury,
·
100g kaszy gryczanej,
·
150g boczku,
·
200g twarogu tłustego,
·
1 cebula,
·
cukier,
·
sól,
·
pieprz,
·
woda.
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto – mąka, woda i jajko. Włożyć do woreczka foliowego,
starannie zawiązać i odstawić na 30 minut. W tym czasie ugotować kaszę, usmażyć
boczek na skwarki, na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę. Wymieszać kaszę z
boczkiem, cebulą i serem, doprawić cukrem i solą, ugnieść rękami.
Rozwałkować ciasto, wyciąć kółeczka, nałożyć farszu i zakleić starannie
pierogi. Ugotować wodę w dużym garnku, posolić tak jakbyśmy dodawali 2 razy
więcej soli niż zwyczajnie do gotowania makaronu. To wszystko po to, by pierogi
nie były mdłe, bo przecież do ciasta nie dodajemy soli.
Delikatnie wrzucić pierogi do wrzątku, gotować 2 minuty od czasu
wypłynięcia. Podawać z cebulką/śmietaną.
Po ostudzeniu pierogi można podsmażyć na smalcu lub maśle. Wtedy
kaloryczność wzrasta….oj wzrasta…
Ja mam dzisiaj pierogi :)
OdpowiedzUsuń