TRYB JASNY/CIEMNY

Owsianka z grantem hit od 2 lat

Owsianka z grantem na dobry początek tygodnia fot. D.Szymborska


Grudzień 2012 – moje owsianki są odkryciem nie tylko kulinarnym ale też life stylowym. Pisze o nich Twój Styl.

Przez ostatnie lata bardzo dużo się zmieniło, owsianka weszła do kanonu zdrowych śniadań.

Ogromnie się z tego cieszę. Coraz rzadziej jest kojarzona z obrzydliwą bezsmakową breją.

Moi czytelnicy, biegacze, triathloniści szaleją z kombinacjami smakowymi, zmieniają dodatki, eksperymentują (ja też)  z różnymi rodzajami mleka. Jedynie płatki owsiane pozostają bez zmian.

Owsianka z grantem wciąż jest dla mnie hitem, na szczęście naukowcy nie zmienili zdania – granat jest bardzo zdrowym owocem! To całe szczęście bo ja nie tylko to, że taki zdrowy jest tak bardzo lubię ale też to jak smaczny jest!

Przepisów na owsiankę nigdy za dużo, dlatego tym, którzy pomimo dwóch lat intensywniej owsiankowej kampanii jeszcze się nie zabrali do zrobienia tego pysznego śniadania podaję przepis.




Składniki (dla 1 osoby):

·      125ml – może być woda, mleko krowie, mleko sojowe, ryżowe (nie robiłam na migdałowym jeszcze więc nie wiem),
·      łyżeczka masła orzechowego,
·      3 łyżki płatków owsianych (byłskawiczne, górskie, albo te moje ulubione z M&S),
·      dodatki

Przygotowanie:

Do garnka nalać płyn, dodać masło orzechowe i płatki. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając tak by owsianka się nie przypaliła i nie przywierała do dan. Podawać z dowolnymi dodatkami – u mnie dziś rocznicowo była z granatem!



Smacznego sportowego wszystkim!

Komentarze

  1. i to dowód na to, że w prostocie tkwi smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewno:) co nie zmienia faktu, że czasem fajnie jest poszaleć z połączeniami smakowymi, technikami kulinarnymi...
      ale co dobra owsianka to dobra owsianka :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa