Czerwona frittata z chorizo i pomidorami
Pyszna przekąska, która jest moim obiadem fot. D.Szymborska |
Coraz lepsze te moje przekąski, szkoda, że muszę je nazywać obiadem…. Nic
to „się chudnie” więc jest dobrze.
Tym razem czerwone frittaty, jak łatwo się domyślić kolor zawdzięczają
pomidorom (u mnie z puszki, bo stała otwarta w lodówce, a ja tak nie lubię jak
coś się marnuje), a smak chorizo czyli hiszpańskiej kiełbasie.
Przygotowuje się je trochę dłużej niż te bez dodatków, bo pomidory
wymagają dopieczenia. Pomimo tego, jest to danie bardzo szybkie, efektowne i
pyszne.
Eksperymentuje z mniejszymi porcjami – z 2 jajek wyszło 5 firttatek.
Jedna frittatka przygotowana według mojego przepisu to około 100 – do 110
kcal.
Nie dużo, a tak pysznie! Do tego smakuje wyśmienicie z racji
przypieczonego chorizo!
Składniki (na 5 sztuk):
Śliczności w foremce fot. D.Szymborska |
·
2 jajka od wybieganych kur,
·
łyżeczka oliwy,
·
10 cieniutkich plasterków chorizo,
·
4 łyżki pomidorów z puszki,
·
sól.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blachę do pieczenia muffinek
wysmarować oliwą. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Delikatnie wymieszać z żółtkami i powoli dodawać pomidory i sól. W foremkach na
dole ułożyć plasterki kiełbasy, dodać masę jajeczną z pomidorami. Piec przez
około 8 minut, potem zmienić sposób grzania w piekarniku – tylko od dołu i
dopiec jeszcze przez 4 minuty – dzięki temu frittaty będą puchate a chorizo
dopieczone!
Delikatnie wyciągnąć, posypać solą i starać się wolno jeść bo bardzo
parzą w język przez to, że dodane są do nich pomidory.
ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń