TRYB JASNY/CIEMNY

Czerwona frittata z chorizo i pomidorami

Pyszna przekąska, która jest moim obiadem fot. D.Szymborska


Coraz lepsze te moje przekąski, szkoda, że muszę je nazywać obiadem…. Nic to „się chudnie” więc jest dobrze.

Tym razem czerwone frittaty, jak łatwo się domyślić kolor zawdzięczają pomidorom (u mnie z puszki, bo stała otwarta w lodówce, a ja tak nie lubię jak coś się marnuje), a smak chorizo czyli hiszpańskiej kiełbasie.

Przygotowuje się je trochę dłużej niż te bez dodatków, bo pomidory wymagają dopieczenia. Pomimo tego, jest to danie bardzo szybkie, efektowne i pyszne.

Eksperymentuje z mniejszymi porcjami – z 2 jajek wyszło 5 firttatek.

Jedna frittatka przygotowana według mojego przepisu to około 100 – do 110 kcal

Nie dużo, a tak pysznie! Do tego smakuje wyśmienicie z racji przypieczonego chorizo!

Składniki (na 5 sztuk):


Śliczności w foremce fot. D.Szymborska

·      2 jajka od wybieganych kur,
·      łyżeczka oliwy,
·      10 cieniutkich plasterków chorizo,
·      4 łyżki pomidorów z puszki,
·      sól.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blachę do pieczenia muffinek wysmarować oliwą. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z żółtkami i powoli dodawać pomidory i sól. W foremkach na dole ułożyć plasterki kiełbasy, dodać masę jajeczną z pomidorami. Piec przez około 8 minut, potem zmienić sposób grzania w piekarniku – tylko od dołu i dopiec jeszcze przez 4 minuty – dzięki temu frittaty będą puchate a chorizo dopieczone!


Delikatnie wyciągnąć, posypać solą i starać się wolno jeść bo bardzo parzą w język przez to, że dodane są do nich pomidory.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa