Grillowana sałata z sardelami i fetą
Genialna sałata - i w smaku i prostocie przygotowania fot. D.Szymborska |
Super pyszne danie do przygotowania w 10 minut. Coś czym można
zaimponować znajomym, coś co można przygotować mają zaledwie kilka rzeczy w
lodówce. Jednym słowem przystawka idealna!
Jeżeli ktoś mówi, że nie umie gotować, należy przytaknąć i podsunąć mu
ten mój przepis. Nie można (tak mi się przynajmniej wydaje) zepsuć tego dania.
Składa się z trzech składników, a smakuje tak jakbyśmy właśnie zrobili sobie
przerwę w czekaniu na inspektorów kulinarnych co mają nam gwiazdkę albo
czapeczkę przyznać (w zależności od przewodnika).
Kończąc wstęp do przepisu, moim zdaniem naprawdę warto przygotować to
danie, bo jest banalnie proste i wprost proporcjonalnie smaczne co
niewymagające umiejętności kucharskich!
Oczywiście lubię przepisy, które stanowią wyzwanie, przy których co
trzy sekundy trzeba zerkać do receptury, jednak czasem dobrze jest wypróbować
coś co po prostu prostsze nie może być.
Składniki (dla jednej osoby):
·
Jedna malutka sałata rzymska
(główka),
·
4 filety achovies,
·
kilka kawałeczków fety,
·
oliwa.
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię grillową. Sałatę rzymską przekroić na ćwiartki
(wzdłuż), grillować aż będzie lekko brązowa. Na tej samej patelni z boku
grillować 4 filety sardeli. Przed podaniem odciąć twarde środki sałaty, podawać
z achovies i kruszoną fetą. Nie trzeba solić, można skropić oliwą.
Zmywanie patelni, miski, widelca i noża jest dłuższym zajęciem niż
przygotowanie tego dania!
mmm, wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńwygląda i smakuje :)
Usuńuwielbiam anchois! :)
OdpowiedzUsuńtakie sałaty to rzeczywiście chwila moment, to moje ulubione przepisy, mimo wyzwań przy reszcie.. :)
czasem szybko znaczy smacznie....ale tylko czasem :)
Usuń