Jajeczne muffinki – prosty przepis
Jejeczne muffiny z karczochami i grillowaną papryką fot. D.Szymborska |
Jak już mam foremkę, taką dobrą, do której nic nie przywiera, a nie
piekę słodkich ciast. To czemu nie upiec jajecznych muffinek? Takie mini
frittatki z pysznymi dodatkami – grillowaną papryką i sercami karczochów.
Wcześniej robiłam szpinakowe mini frittaty, tym razem nazwa muffinki
jest jak najbardziej uzasadniona bo a) przypominają te słodkie babeczki, b) tak
ślicznie „rosną” w czasie pieczenia c) foremka do muffinek zobowiązuje!
Już teraz wiem, że żeby jajeczne muffinki tak ślicznie wyrosły trzeba
mądrze stosować dodatki – ułożyć je na dnie wysmarowanej oliwą formy do
pieczenia. Dzięki temu jajeczna muffinka będzie puszysta i moim zdaniem
smaczniejsza od zwyczajnej frittaty!
Razem ze zmywaniem po jedzeniu wszystko zajmuje 30 minut! Zatem prosty
i bardzo efektowny przepis. Do tego dietetyczny jak najbardziej i bardzo
smaczny!
Czasem warto rano wstać, albo pospać dłużej i zjeść taki brunch….i
modnie i pysznie!
A dziś to będzie dzień! Najpierw bieganie po falenickich wydmach, potem
miting pływacki a potem to się dopiero zacznie – corpo-event w wysokich
obcasach….
Składniki (na 6 muffinek):
Takie proste - takie pyszne fot. D.Szymborska |
·
3 jajka,
·
100g grillowanej papryki,
·
6 malutkich serc karczochów,
·
sól,
·
oliwa do wysmarowania formy.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Oddzielić żółtka od białek. Ubić
sztywną pianę z białek. Foremki do muffinek nasmarować oliwą, ułożyć paprykę i
karczochy. Delikatnie wymieszać żółtka z białkami, posolić. Nakładać łyżką do
foremek, biorąc pod uwagę, że jajeczne muffinki tak jak te zwykłe „urosną” w
czasie pieczenia. Na górze ułożyć po małym kawałku papryki. Piec przez około 15
minut, zerkając kiedy muffinki przybiorą złocisty kolor. Delikatnie wyciągnąć z
foremki, podawać ze świeżo mieloną solą morską.
Komentarze
Prześlij komentarz