TRYB JASNY/CIEMNY

Jajeczne muffinki – prosty przepis

Jejeczne muffiny z karczochami i grillowaną papryką fot. D.Szymborska


Jak już mam foremkę, taką dobrą, do której nic nie przywiera, a nie piekę słodkich ciast. To czemu nie upiec jajecznych muffinek? Takie mini frittatki z pysznymi dodatkami – grillowaną papryką i sercami karczochów.

Wcześniej robiłam szpinakowe mini frittaty, tym razem nazwa muffinki jest jak najbardziej uzasadniona bo a) przypominają te słodkie babeczki, b) tak ślicznie „rosną” w czasie pieczenia c) foremka do muffinek zobowiązuje!

Już teraz wiem, że żeby jajeczne muffinki tak ślicznie wyrosły trzeba mądrze stosować dodatki – ułożyć je na dnie wysmarowanej oliwą formy do pieczenia. Dzięki temu jajeczna muffinka będzie puszysta i moim zdaniem smaczniejsza od zwyczajnej frittaty!

Razem ze zmywaniem po jedzeniu wszystko zajmuje 30 minut! Zatem prosty i bardzo efektowny przepis. Do tego dietetyczny jak najbardziej i bardzo smaczny!

Czasem warto rano wstać, albo pospać dłużej i zjeść taki brunch….i modnie i pysznie!

A dziś to będzie dzień! Najpierw bieganie po falenickich wydmach, potem miting pływacki a potem to się dopiero zacznie – corpo-event w wysokich obcasach….

Składniki (na 6 muffinek):



Takie proste - takie pyszne fot. D.Szymborska


·      3 jajka,
·      100g grillowanej papryki,
·      6 malutkich serc karczochów,
·      sól,
·      oliwa do wysmarowania formy.

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Oddzielić żółtka od białek. Ubić sztywną pianę z białek. Foremki do muffinek nasmarować oliwą, ułożyć paprykę i karczochy. Delikatnie wymieszać żółtka z białkami, posolić. Nakładać łyżką do foremek, biorąc pod uwagę, że jajeczne muffinki tak jak te zwykłe „urosną” w czasie pieczenia. Na górze ułożyć po małym kawałku papryki. Piec przez około 15 minut, zerkając kiedy muffinki przybiorą złocisty kolor. Delikatnie wyciągnąć z foremki, podawać ze świeżo mieloną solą morską.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa