2 lutego 2015

Rzymski lunch - czyli corazones de cogollos de lechuga

Bo w sklepie była hiszpańska sałata....fot. D.Szymborska


Niby wiem, że jest dużo różnych sałat. Te sałatowe serca są pyszne, bardzo popularne w Kraju Basków, gdzie kiedyś mieszkałam. Po polsku to chyba jest sałata rzymska, choć ta jest mniejsza – samo serce – corazone…

Sałata jest pyszna, świetnie nadaje się też do zapiekania – tutaj w wersji na super szybko, z kilkoma plastrami kurczaka i parmezanu. 

Ten ostatni zdecydowanie niedietetyczny, ale poszalałam bo pasował bardzo! 


Sałata rzymska skropiona oliwą – nowa, mętna tłoczona na zimno, bardzo aromatyczna, było też kilka kropli soku z cytryny – tyle i aż tyle.

Przepysznie jednym słowem! 

Taką sałatę można podać jako przystawkę, choć dla odchudzających to raczej będzie danie główne, wcześniej zupa by się przydała…

A resztę sałaty usmażę i dodam sos pomidorowy, albo….a to zobaczę jutro…

1 komentarz:

  1. lubię sałaty w różnych odmianach we wszelkich kombinacjach

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa