Rzymski lunch - czyli corazones de cogollos de lechuga
Bo w sklepie była hiszpańska sałata....fot. D.Szymborska |
Niby wiem, że jest dużo różnych sałat. Te sałatowe serca są pyszne, bardzo popularne w Kraju Basków, gdzie kiedyś mieszkałam. Po polsku to chyba jest sałata rzymska, choć ta jest mniejsza – samo serce – corazone…
Sałata jest pyszna, świetnie nadaje się też do zapiekania – tutaj w wersji na super szybko, z kilkoma plastrami kurczaka i parmezanu.
Ten ostatni zdecydowanie niedietetyczny, ale poszalałam bo pasował bardzo!
Sałata rzymska skropiona oliwą – nowa, mętna tłoczona na zimno, bardzo aromatyczna, było też kilka kropli soku z cytryny – tyle i aż tyle.
Przepysznie jednym słowem!
Taką sałatę można podać jako przystawkę, choć dla odchudzających to raczej będzie danie główne, wcześniej zupa by się przydała…
A resztę sałaty usmażę i dodam sos pomidorowy, albo….a to zobaczę
jutro…
lubię sałaty w różnych odmianach we wszelkich kombinacjach
OdpowiedzUsuń