Wytrawne śniadanie, albo super przystawka – sałata rzymska z orzechami i curry
Super smacznie, wegańsko fot. D.Szymborska |
Jak coś można zjeść małym widelczykiem to albo jest to porcja
degustacyjna, albo przystawka, albo wszystkie widelce są brudne….
Super sos, który pasuje do wszystkiego! Warto go dużo przygotować bo
nadaje się do kaszy, ryżu, makaronu, może być serwowany z mięsem kurczaka,
tuńczykiem albo jako przystawka z pomidorkami koktajlowymi.
Bardzo lubię sałatę rzymską, od jakiegoś tygodnia jem ją w różnych postaciach
– ot w markecie, w którym robię najczęściej zakupy pojawiała się mini sałata
rzymska z Hiszpanii. Jest szaleństwo grillowania a teraz podsmażania na oleju z
orzeszków ziemnych i curry.
Przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut! Czyli coś idealnego dla
zabieganych i zatrenowanych.
Przepis wymyśliłam, kiedyś robiłam podobny z pakczoj ale o ładne główki
trudno, do tego pakczoj jest droga a sałata rzymska mniej musi podróżować niż
pakczoj a smakuje….nie gorzej a może nawet lepiej!
Składniki (na cały garnek sosu – dania):
·
4 główki sałaty rzymskiej (mini),
·
2 szalotki,
·
100g orzeszków ziemnych nie
solonych,
·
400g pomidorów w puszcze
(krojonych),
·
3 łyżeczki curry,
·
sól,
·
olej z orzeszków arachidowych.
Przygotowanie:
Sałatę rzymską umyć, pokroić drobno. Na dużej patelni rozgrzać olej,
podsmażyć posiekane szalotki, dodać sałatę, wszystko starannie wymieszać.
Orzeszki wrzucić do blendera – nie powinny być roztarte na pył, tylko „tak
trochę”. Dodać orzeszki i curry, wszystko starannie wymieszać. Uważać żeby nic
nie przywarło. Zmniejszyć ogień, dodać pomidory, posolić i gotować przez 10
minut. Sos/danie gotowe!
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńżeby nudno nie było :)
Usuń